دین و دینداری و کووید ۱۹: بخشی از مسئله، بخشی از راه حل

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات اجتماعی ایران، دوره: 14، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JSSI-14-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 141
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صلاح الدین قادری

استادیار گروه جامعه شناسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه خوارزمی

نیلوفر اورعی

دانشجوی دکتری رشته مسائل اجتماعی ایران دانشگاه خوارزمی

چکیده

مقدمه: شیوع ویروس کرونا پیامدهای اجتماعی گوناگونی داشته و سبب ظهور یا تشدید برخی مسائل اجتماعی شده است. دین یکی از عرصه های مهمی است که در تاثیر متقابل و محسوس با این پدیده قرار گرفته است. مقاله حاضر به بررسی تاثیرگذاری و تاثیرپذیری دین، از دریچه بررسی مسائل اجتماعی پرداخته است. به باور نویسندگان رابطه دین (بعد اعتقادی و بعد مناسکی) و کووید ۱۹ رابطه یک طرفه نبوده است و تعاملی بین این دو پدیده رخ داده که مقاله به آن می پردازد.روش: برای بررسی تاثیر شیوع ویروس بر بعد اعتقادی دین داری، روش تحلیل ثانویه بر روی نتایج نظرسنجی های داخلی و خارجی انجام شده، و در بخش تاثیر آن بر بعد مناسکی و پیامدی، از روش توصیفی تحلیلی استفاده شده است.یافته ها: یافته های پژوهش در بعد اعتقادی نشان می دهد هرچند شیوع این بیماری عده ای را به تردید در اعتقادات مذهبی شان واداشته، اما به تقویت بنیان های اعتقادی تعداد بیشتری از مردم انجامیده است. در بعد مناسکی هرچند باعث تعطیلی مناسک جمعی شده است اما فناوری های نوین اطلاعات، اجتماعات مناسکی مجازی را امکان پذیر ساخته و صورت های افسون زای بدیعی برای دین ایجاد کرده اند.بحث: در پی رخ دادن بیماری کووید ۱۹، می توان گفت که دین فردی که در بعد اعتقادی متبلور است، به دلیل این اتفاق تقویت شده، و دین نهادی که اغلب در مناسک جمعی تبلور می یابد، تضعیف شده است.

کلیدواژه ها

دین, بیماری کووید ۱۹, ویروس کرونا, بعد اعتقادی دین, بعد مناسکی دین, بعد پیامدی دین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.