مرزهای ملی و وظایف فراملی از دیدگاه اسلام

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه افق های نو در فقه سیاسی، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_FAF-10-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 111
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد قیوم عرفانی

دانش آموخته دکتری فقه سیاسی ، جامعه المصطفی العالمیه

چکیده

در این مقاله تلاش می شود که مسئله مرزهای ملی و سیاسی جدید از دیدگاه اسلام و فقه سیاسی شیعی تبیین و تحلیل شوند. این مسئله از آنجا ناشی می شود که دین مقدس اسلام، دین جهانی است و اهداف و مسئولیت های فراملی را دنبال می کند. ازاین رو این پرسش اساسی مطرح می شود که اسلام  چگونه ممکن است مرزهای ملی و محدود سرزمینی را تایید کند. تحقیق حاضر با شیوه توصیفی تحلیلی به پنج نظریه عمده اشاره می کند که این نظریات می توانند دیدگاه اسلام درباره مرزهای ملی جدید و وظایف فراملی اسلام را توجیه و تبیین کنند. این نظریات عبارت اند از: نظریه منطقه الفراغ، نظریه قرارداد، نظریه ام القری، نظریه انطباق و نظریه ملی گرایی اسلامی. هر یک از این نظریات مشروعیت مرزهای ملی را از دیدگاه اسلام به صورت دائم یا موقت به رسمیت می شناسد و این مرزها را در تضاد با اهداف و مسئولیت های فراملی اسلام نمی بینند.

کلیدواژه ها

مرز, مرز ملی, دولت ملی, وظایف فراملی, دارالاسلام, اسلام, فقه سیاسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.