بررسی ویژگی­ های روان ­سنجی مقیاس فوبیای کرونا

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، دوره: 16، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_MUQ-16-6_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 130
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادر حاجلو

Department of Psychology, Faculty of Education and Psychology, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabili, Iran.

سعید پورعبدل

Department of Psychology, Faculty of Literature and Humanities, Urmia University, Urmia, Iran.

مهدی بیکی

Department of Psychology, Qom Branch, Islamic Azad University, Qom, Iran.

امیرمحسن راه نجات

Department of Clinical Psychology, Medicine Faculty, Aja University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

چکیده

زمینه و هدف: محققان پیش بینی می کنند که اثرات منفی همه گیری کرونا ویروس جدید (کووید-۱۹)ادامه خواهد داشت. این اثرات منفی تنها به مشکلات روان ­شناختی محدود نمی شود. مشکلات جدی فیزیولوژیکی، اجتماعی و اقتصادی ناشی از کووید-۱۹ قبلا در کشورهای مختلف مشاهده شده است. در شرایط همه ­گیری کووید-۱۹و تاثیر روان شناختی، فیزیولوژیکی، اجتماعی و اقتصادی آن، ساخت و هنجاریابی ابزارهای مناسب برای سنجش جنبه ­های آن ضروری است؛ بنابراین، هدف این پژوهش بررسی ویژگی­ های روان­ سنجی نسخه­ی فارسی مقیاس فوبیای کرونا در نمونه ایرانی بود. روش بررسی: جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه افراد ۱۸ تا ۶۰ ساله در بازه زمانی اسفندماه ۱۴۰۰ تا اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۱ بودند. نمونه آماری پژوهش٬ شامل ۲۹۱ نفر بودند که به روش نمونه ­گیری دردسترس ازطریق فراخوان اینترنتی انتخاب شدند. به منظور بررسی روایی همگرا و واگرا از نسخه دوم پرسش نامه پذیرش و عمل و مقیاس دشواری در تنظیم هیجان و مقیاس ترس از کرونا استفاده شد. روایی سازه ازطریق تحلیل عاملی تاییدی بررسی شد. پایایی به کمک روش آلفای کرونباخ و بازآزمایی و تجزیه وتحلیل داده ­ها با نرم ­افزارهای اس. پی. اس. اس. نسخه ۲۵ و لیزرل نسخه ۸/۸ انجام شد. یافته ها: نتایج تحلیل عاملی تاییدی همانند فرم اصلی، چهار عامل روان شناختی، روان­ تنی، اقتصادی و اجتماعی را تائید کرد. همچنین، ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس برابر با ۹۰/۰ و برای خرده مقیاس های عوامل روان شناختی، عوامل روان ­تنی، عوامل اقتصادی و عوامل اجتماعی به ترتیب برابر ۸۷/۰درصد، ۸۸/۰ درصد، ۸۹/۰ درصد و ۹۱/۰ درصد به دست آمد. علاوه براین، ضریب بازآزمایی با فاصله چهار هفته برای کل پرسش نامه ۸۶/۰ درصد و برای خرده مقیاس های عوامل روان شناختی، عوامل روان ­تنی، عوامل اقتصادی و عوامل اجتماعی به ترتیب برابر ۸۳/۰ درصد، ۷۹/۰ درصد، ۸۲/۰ درصد و ۸۸/۰ درصد به دست آمد. همچنین ضرایب همبستگی نشان دهنده روایی همگرا و تشخیصی مطلوب پرسش نامه بود (۰۰۱/۰> P). نتیجه گیری: باتوجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که مقیاس فوبیای کرونا ابزاری قابل اعتماد و روا برای اندازه گیری ترس از کرونا است.

کلیدواژه ها

COVID-۱۹, Phobic Disorders, Validation Studies as Topic, Reliability, کووید-۱۹؛ ترس مرضی؛ مطالعات روایی؛ پایایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.