برنامه ریزی توسعه میان افزا در منطقه ۳ شهر کرمان با رویکرد توسعه پایدار

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه جغرافیای اجتماعی شهری، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_KJUSG-9-1_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 264
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین غضنفرپور

دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

صادق کریمی

دانشیاردانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

سعید حیدری بزنجانی

کارشناس ارشد جغرافیا وبرنامه ریزی شهری دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

چکیده

مقدمه: توسعه میان ­افزا، بازتوسعه اراضی خالی، رهاشده یا استفاده نشده و همچنین اراضی که نسبت به کاربری­ های مجاور به صورت مطلوبی مورد استفاده قرار نگرفته اطلاق می ­شود. رشد و گسترش افقی شهرها موجب شده تا از اراضی درون بافت شهرها استفاده مطلوبی نشده و این اراضی خالی یا رها شده ویا به کاربری­های غیر مرتبط تبدیل شود وسعت شهر ها افزایش یافته درحالیکه امکان توسعه در درون بافت شهری وجود دارد. هدف پژوهش شناسایی و امکان سنجی توسعه میان افزا در منطقه ۳ شهری کرمان است.داده و روش: این تحقیق از نظر ماهیت، کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی-تحلیلی است. گردآوری داده­ ها مبتنی بر روش کتابخانه ­ای و میدانی می­ باشد. برای بررسی میزان گسترش شهری از آنتروپی شانون و همچنین برای تهیه و تولید نقشه ها از نرم افزار GIS Arc  استفاده شده است.یافته ها: در این تحقیق کاربری اراضی منطقه ۳ شهر کرمان مورد بررسی و تجزیه وتحلیل قرار گرفته، اراضی که قابلیت کاربری شهری دارند شناسایی شده، در منطقه ۳ شهر کرمان بیش از ۵ درصد اراضی به کاربری ­های غیر مرتبط اختصاص  داده شده و یا به اراضی خالی رها شده­اند که درصورت توسعه میان افزا از این ظرفیت خالی می­توان برای توسعه شهری استفاده نمود.نتیجه گیری: نتایج حاصل از مدل آنتروپی شانون نشان دهنده این امر است که طی سال­ های اخیر گسترش فیزیکی شهر کرمان به صورت پراکنده و غیرمتراکم بوده است، ظرفیت­های موجود اراضی بایر بلااستفاده (میان فضاها) و کاربری­های ناسازگار (کارگاهی، متروکه و نظامی) که در درون نواحی  چهارگانه منطقه سه وجود دارد به عنوان اولویت­ های توسعه میان افزا جهت توسعه پایدار در نظر گرفته شدند.

کلیدواژه ها

توسعه میان افزا , توسعه پایدار , منطقه ۳ , شهر کرمان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.