تحلیل گرایش های موضوعی و روشی پایان نامه های مقطع کارشناسی ارشد پژوهش هنر (از سال ۱۳۷۲ تا ۱۳۹۹)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه اندیشه های نوین تربیتی، دوره: 18، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JONTOE-18-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 818
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدامین محمدی

کارشناسی ارشد رشته پژوهش هنر، دانشگاه علم و هنر یزد، یزد، ایران

مجیدرضا مقنی پور

استادیار بخش هنر، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

چکیده

پایان نامه ­ها به عنوان گونه ای رسمی از مدارک علمی و پژوهشی بررسی و تحلیل شده اند. شیوه­ های استنادی و کتابشناختی آن­ها، تحلیل موضوعی، روش­شناسی از نمونه این تحلیل­ ها می­باشد. در حوزه پژوهش های هنری، برنامه درسی پژوهش هنر به دلیل ماهیت یکی از بسترهایی است که به نوعی نبض پژوهش دانشگاهی حوزه هنر کشور را در اختیار گرفته و از این منظر می­تواند جهت دهنده سایر شاخه های این حوزه باشد. لذا با توجه به اینکه در حال حاضر بیش از دو دهه از آغاز به کار این رشته در مقطع تحصیلات تکمیلی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی کشور گذشته است، بررسی پایان­نامه­ های پژوهش هنر تولیدشده در این سالیان می­تواند چشم­ اندازی از رسمی­ ترین شکل پژوهش­های حوزه هنر را پیش روی مابگذارد. هدف اصلی این پژوهش معرفی و تحلیل موضوع و روش­ شناسی پایان نامه های رشته پژوهش هنر در یک دوره زمانی مشخص است. روش پژوهش توصیفی تحلیلی بوده و جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ­ای و تجزیه وتحلیل آن­ها به صورت کمی انجام گرفته است. نمونه­ های موردمطالعه در این پژوهش ۱۷۳۲ پایان نامه دوره کارشناسی ارشد رشته پژوهش هنر از سال ۱۳۷۲ تا سال ۱۳۹۹ را شامل می­شود. نتایج نشان داد که غالب پایان­ نامه­ های این رشته، روشی توصیفی را پیش گرفته اند و به لحاظ موضوعی مباحثی مانند نگارگری ایرانی و نقش­ مایه ­ها در صدر موضوعات انتخابی بودند. عواملی مانند گرایش­ های گروه آموزشی و اساتید راهنما، دسترسی به منابع، جنسیت دانشجو و رشته تحصیلی دوره کارشناسی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر انتخاب موضوع پایان­ نامه در این رشته می­ باشد. بر اساس نتایج این مطالعه می­توان پژوهشگران را به سمت موضوع­های کاربردی و با اولویت پژوهشی کشور سوق داد.

کلیدواژه ها

برنامه درسی, پایان نامه, پژوهش هنر, تحصیلات تکمیلی, روش شناسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.