نقش مشکلات درونی سازی و برونی سازی شده و مشکلات توجه کودکان دارای اختلال یادگیری خاص درتبیین کیفیت زندگی مادران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پانزدهمین کنفرانس بین المللی روانشناسی، مشاوره و علوم تربیتی
  • کد COI اختصاصی: ICPCEE15_119
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 810
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم دلدار گوهردانی

کارشناسی ارشد روانشناسی و آموزش کودکان استثنائی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی،دانشگاه گیلان، رشت، ایران

سیدولی اله موسوی

دانشیار گروه روانشناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

اشکان ناصح

استادیار گروه روانشناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

سجاد رضائی

استادیار گروه روانشناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

چکیده

هدف این پژوهش بررسی نقش مشکلات درونی سازی و برونی سازی شده و مشکلات توجه کودکان دارای اختلال یادگیری خاص در تبیین کیفیت زندگی مادران بود. طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مادران دانش آموزان مقطع ابتدایی با اختلال یادگیری خاص در سال تحصیلی ۱۳۹۸ - ۱۳۹۹ بود که کودکانشان به مراکز ویژه اختلالات یادگیری شهر رشت ارجاع داده شده بودند. با روش نمونه گیری در دسترس تعداد ۱۱۹ نفر از مادران این دانش آموزان انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه فرم کوتاه کیفیت زندگی سازمان سلامت جهانی((۱۹۹۶، سیاهه رفتاری کودک- نسخه والدین((۱۹۹۱-۲۰۰۱استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون خطی چندگانه و نرم افزار SPSS-۲۲ مورد پردازش قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که بین متغیر کیفیت زندگی مادران و مشکلات درونیسازی کودکان دارای اختلال یادگیری خاص رابطه معنادار وجود ندارد. بعلاوه بین متغیرهای مشکلات برونی سازی شده و مشکلات توجه رابطه معکوس و معنادار مشاهده شد. ۶ درصد از واریانس کیفیت زندگی مادران از طریق مشکلات برونی سازی شده و مشکلات توجه این کودکان تبیین میشود، اما این دو متغیر توان پیشبینی نمرات کیفیت زندگی مادران را نداشتند .(p> ۰/۰۵) بنابراین به منظور شناخت هر چه بیشتر تعیین کنندگان کیفیت زندگی مادران دارای کودکان با اختلال یادگیری خاص، مطالعات بیشتری صورت گیرد تا با شناخت از عوامل پیشبین بتوان برای ارتقا آن مداخلات لازم را اجرا نمود.

کلیدواژه ها

اختلال یادگیری خاص، مشکلات برونی سازی، مشکلات توجه، مشکلات درونی سازی، کیفیت زندگی مادران.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.