تحلیل تطبیقی ویژگی های تجربه و استقراء در فلسفه ابن سینا و پوپر

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دو فصلنامه پژوهش های معرفت شناختی، دوره: 6، شماره: 13
  • کد COI اختصاصی: JR_AADAB-6-13_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 130
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قدرت الله قربانی

دانشیار گروه فلسفه دانشگاه خوارزمی تهران

چکیده

استقراء و تجربه از مسائل مهم فلسفه علم در جهان معاصر است که در فلسفه ابن­سینا و پوپر همواره مورد توجه بوده است. ابن­سینا با استناد به مواردی چون اخذ ذاتی، قاعده اتفاقی و قیاس خفی، تلاش نمود تا تجربه را از استقراء جدا کند و برای آن یقین و کلیت مشروط خاصی را لحاظ کند؛ ضمن اینکه تقسیم او از استقراء به تام و ناقص نیز اهمیت خاص خود را دارد. پوپر با نظر به مشکل عدم­ امکان استنباطات کلی در استقراء، تلاش نمود با طرح اصل انتقال و نشان دادن همسانی نگرش منطقی و روانشناسی­گری، مشکل استقراء را حل کند و سپس با معرفی معیار ابطال­پذیری، معیاری کلی و تجربی برای تایید نظریات علمی ارائه ­دهد. شباهت دیدگاه ابن­سینا و پوپر، مواجهه نقادانه با مسئله استقراء و تجربه و تلاش برای تبیین ابعاد معرفتی آنها در علم و زندگی عملی بشر است، اما درنهایت ضمن اینکه هر دو، روش علمی را در تجربه و استقراء محدود نمی­کنند، پوپر درحالی تجربه را بعنوان یکی از معیارهای تفکیک علم از غیر علم می­داند که برای تجربه هیچ مبنای محکمی درنظر نمی­گیرد، ولی ابن­سینا تاکید دارد که تجربه از بدیهیات اولیه است و بنابراین در شکل­گیری مجموعه معرفت بشری نقش مهمی دارد. در نوشتار حاضر، با تبیین و تحلیل تطبیقی دیدگاه­های ابن­سینا و پوپر درباب تجربه و استقراء، تلاش می­شود توانمندهای رویکرد ابن­سینا نشان داده شود.

کلیدواژه ها

استقراء, تجربه, قاعده اتفاقی, اصل انتقال, قیاس خفی, ابطال پذیری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.