واکاوی تطبیقی احکام نفقه در نظام حقوقی ایران و انگلیس

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی و ششمین کنفرانس ملی حقوق و علوم سیاسی
  • کد COI اختصاصی: ISCV06_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 365
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضوان پارسا

کارشناسی ارشد حقوق خصوصی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد

چکیده

با انعقاد عقد نکاح، حقوق و تکالیفی بر طرفین (زوجه و زوج) بار میشود که از آثار بسیار مهم نکاح میتوان به آثار مالی آن اشاره کرد. از جمله این آثار می توان به نفقه، می باشد. تمکین از آثار نکاح بوده و زن با قبول ا صل نکاح، به نوعی، مقتضیات آن را نیز پذیرفته ا ست، لذا دریافت نفقه برای زن مسولیت مضاعفی ایجاد نمینماید. هم چنین تمکین علاوه بر تکلیف زن، حق زن نیز ا ست. زیرا ارضای نیازهای جنسی زن و مرد از اهداف مهم ازدواج میباشد، تمکین از حقوق و تکالیف دوجانبه بوده و امتناع مرد از استمتاعات جنسی زن نسبت به شوهر حقوق جداگانه ای برای زن ایجاد مینماید که در قانون پیش بینی شده ا ست. باتوجه به اینکه مطالبه نفقه گذ شته و امکان برداشت نفقه از اموال شوهر و حق درخوا ست طلاق از دادگاه در صورت استنکاف (با تمکن مالی) یا عجز زوج از پرداخت نفقه، از دلایل متقن حمایت شرع و قانون از حقوق اقتصادی زن نسبت به اموالی ا ست که من شا آن زوج میبا شد. حق تصرف کامل زن در اموالی که کسب میکند و عدم استحقاق شوهر در مداخله نسبت به تصرفات زن در اموال خویش، از دیگر دلایل حمایت از تامین مالی زن میبا شد. در حقوق انگلستان برخلاف حقوق ایران که تنها زوجینی که بین آنها عقد نکاح واقع شده است میتوانند ادعای نفقه کنند رابطه انفاق بین زوجینی که مبنای زندگی مشترک آنها عقد نکاح نبوده نیز برقرار میباشد البته به شرطی که این رابطه به اندازه کافی استمرار داشته و از نظر قانونی ایجاد حق کرده باشد. همچنین اینکه در حقوق انگلیس نفقه زوجه تقدم بر بقیه ندارد برخلاف حقوق ایران. مقررات مربوط به نفقه در حقوق انگلستان تفاوت زیادی با این مقررات درحقوق موضوعه ایران دارد و این تفاوت بویژه در مورد نفقه زوجه به نحو چشمگیری پدیدار گشته است.

کلیدواژه ها

نفقه، حق مالی،زوج، زوجه،آثار مالی ازدواج

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.