ساخت کامپوزیت هیدروژل بر پایه کربوکسی متیل سلولز اصلاح شده حرارتی و نانوزئولیت

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله صنایع چوب و کاغذ ایران، دوره: 13، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJWP-13-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 164
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فائزه عسکری

گروه علوم وصنایع چوب، دانشکده کشاوری کرج، دانشگاه تهران.

امید رمضانی

استادیار گروه استادیار علوم و صنایع چوب و کاغذ گروه پالایش زیستی، دانشکده فناوری های نوین و مهندسی هوافضا دانشگاه شهید بهشتی

اسماعیل رسولی گرمارودی

دانشیار علوم و صنایع چوب و کاغذ گروه پالایش زیستی، دانشکده فناوری های نوین و مهندسی هوافضا دانشگاه شهید بهشتی

سید رحمان جعفری پطرودی

عضو هیئت علمی گروه پالایش زیستی- دانشکده مهندسی و فناوری های نوین دانشگاه شهید بهشتی

جابر حسین زاده

دانشگاه تهران

فرانک محمدکاظمی

استادیار علوم و صنایع چوب و کاغذ گروه پالایش زیستی، دانشکده فناوری های نوین و مهندسی هوافضا دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

این تحقیق با هدف تولید ابرجاذب بر پایه منابع زیست پایه و با حداقل استفاده از مواد پلیمری و اتصال دهنده های عرضی انجام شد. بدین منظور، از نانوزئولیت بعنوان یک ماده معدنی با پتانسیل بالا در ساخت کامپوزیت نانوهیبریدی آلی- معدنی سازگار با محیط زیست، مقاوم، قابل دسترس، جاذب و مقرون به صرفه در مقادیر کم اتصال دهنده و مواد پلیمری استفاده شد تا بعنوان جایگزین مناسبی برای هیدروژل سنتری در نظرگرفته شود. در مراحل آزمایشی این تحقیق پودر اصلاح شده کربوکسی متیل سلولز به روش تیمار حرارتی در فاز اول این پژوهش و همچنین پودر اصلاح نشده (نمونه شاهد) به طور مجزا بصورت ترکیب شده و سپس محلول نانوزئولیت و هیدروکسی اتیل سلولز با نسبت ۳:۱ و اتصال دهنده عرضی سیتریک اسید اضافه شد. پس از آن، نمونه ها بصورت فیلم های نازک بر روی پتری دیش تهیه گردید. نمونه های تولید شده تحت آزمون های سانتریفیوژ، جذب تحت بار، تغییر شکل و اندازه گیری زمان تورم قرار گرفته و ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که به طور کلی ترکیب نانوزئولیت با کربوکسی متیل سلولز اصلاح شده به روش حرارتی باعث افزایش میزان ظرفیت جذب آزاد و تحت فشار، حساسیت یونی و افزایش سرعت جذب هیدروژل تولیدی شد. همچنین، انجام اصلاح حرارتی با موفقیت توانست نیاز به مصرف اتصال دهنده عرضی را کاهش داده بطوریکه این ترکیب از هیدروژل در آزمون های سانتریفیوژ ،حساسیت یونی و AUL، دارای بیشترین میزان جذب و در آزمون زمان تورم دارای بهترین مقدار بود. از سوی دیگر، افزودن نانو زئولیت باعث افزایش میزان جذب محلول در نمونه های در غیاب هیدروکسی اتیل سلولز شد در حالیکه در حضور هیدروکسی اتیل سلولز، سرعت جذب و استحکام بالاتر بود.

کلیدواژه ها

هیدروژل نانو کامپوزیت, کربوکسی متیل سلولز, نانو زئولیت, اصلاح حرارتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.