بررسی اثر ولتاژ بایاس بر مشخصه های ساختاری و مکانیکی لایه نازک کربن شبه الماس اعمال شده توسط فرایند رسوب دهی پرتو یونی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علم و مهندسی سرامیک، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCSE-11-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 147
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود سروری

Malek ashtar university of technology

سید حجت اله حسینی

Malek ashtar university of technology

محمدرضا ابراهیمی فردوئی

Malek ashtar university of technology

سعید مرساق دزفولی

, Malek Ashtar University of Technology

چکیده

در این پژوهش اثر ولتاژ بایاس بر تغییرات ساختاری لایه نازک کربن شبه ­الماس  ایجاد شده توسط فرایند رسوب­­دهی پرتو یونی مورد بررسی قرار گرفته ­است. برای این منظور، پارامتر ولتاژ بایاس در مقادیر­ V۰، V۵۰- ، V۱۰۰- و V۱۵۰- روی زیرلایه آلیاژ آلومینیوم AA۵۰۸۳  در نظر گرفته شد. جهت ارزیابی تغییرات ساختاری از طیف­سنجی رامان استفاده شد. همچنین جهت تاثیر ولتاژ بایاس بر ضخامت و زبری سطح پوشش­های اعمالی، از میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM) و میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی (FESEM) نیز استفاده گردید. سختی و مدول الاستیک توسط آزمون نانوسختی­سنجی اندازه­گیری شد. نتایج آنالیز رامان نشان­دهنده بیش­ترین میزان پیوندهای sp۳ در لایه نازک کربن شبه الماس در ولتاژ بایاس V۵۰- بود و با افزایش ولتاژ بایاس، مقدار پیوندهای  sp۳ کاهش پیدا کرد.  نتایج آنالیز AFM گویای کم­ترین میزان زبری سطح لایه (nm ۱۰) در ولتاژ بایاس V۵۰- بود.  با توجه به این که میزان پیوندهای sp۳ در ولتاژ بایاس V۵۰- در حداکثر مقدار خود قرار داشت، سختی در این مقدار ولتاژ بایاس نیز نسبت به ولتاژهای دیگر بالاتر و برابر GPa ۱/۱۴بود.

کلیدواژه ها

Diamond Like Carbon, Biase Voltage, ion beam deposition, AA۵۰۸۳ aluminum alloy., کربن شبه الماس, ولتاژ بایاس, رسوب دهی پرتو یونی, آلیاژ آلومینیوم AA۵۰۸۳

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.