سنگ شناسی، ژئوشیمی و ماهیت شیمیایی سنگ های میزبان کانسارهای منگنز گفت و محمدآباد، در توالی آتشفشانی- رسوبی کرتاسه پسین جنوب باختر سبزوار

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 33، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-33-1_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 180
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شقایق سادات هاشم پور

بخش زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

سجاد مغفوری

بخش زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

ابراهیم راستاد

بخش زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

کانسارهای منگنز گفت و محمدآباد در ناحیه جنوب باختر سبزوار و در توالی آتشفشانی- رسوبی کرتاسه پسین تشکیل شده اند. این توالی در داخل یک ساختار چین خورده به طول ۱۰۰ کیلومتر با روند شمال خاور- جنوب باختر قرار گرفته است که کانسار منگنز گفت در یال جنوبی تاقدیس شمالی و در توالی سنگی واحد اول از ستون چینه شناسی ناحیه ای جنوب باختر سبزوار و کانسار منگنز محمدآباد در یال جنوبی تاقدیس جنوبی در توالی سنگی واحد چهار از ستون چینه شناسی ناحیه ای تشکیل شده اند. سنگ میزبان کانسارهای گفت و محمدآباد به ترتیب توف قرمز و توف آهکی می باشند. محیط زمین ساختی کانسارهای منگنز ناحیه جنوب باختر سبزوار با توجه به بررسی های ژئوشیمیایی صورت گرفته، یک محیط کششی است که مرتبط با زمین ساخت زون سبزوار تشکیل شده است. سنگ های منطقه دارای طیف ترکیبی گسترده ای از بازالت، ریولیت، داسیت، الیوین بازالت، آندزیت بازالت و تراکی آندزیت می باشد که همراه با رسوبات آذرآواری و واحدهای رسوبی کرتاسه پسین تشکیل شده اند. سنگ های داسیتی ستبر ترین واحد سنگی فلسیک شناخته شده در منطقه هستند. مقادیر اکسیدهای اصلی، الگوی عناصر نادر خاکی و تغییرات عناصر کمیاب در نمودارهای عنکبوتی نشانگر ماهیت بایمودال (Bimodal) و تولئیتی سنگ های آتشفشانی منطقه است که با داشتن طیف ترکیبی از بازالت تا ریولیت در محیط کششی نهشته شده اند.

کلیدواژه ها

کانسارهای منگنز گفت و محمدآباد, توالی آتشفشانی- رسوبی, کرتاسه پسین, ماهیت بایمودال, جنوب باختر سبزوار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.