ساختار ژنتیکی جمعیتهای جغرافیایی پروانه کرم ساقه خوار برنج Chilo suppressalis در شمال ایران براساس ژن سیتوکروم اکسیداز شماره ۲ میتوکندری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های علوم کشاورزی پایدار، دوره: 2، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SARJ-2-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 139
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس حیدری

دانشجوی دکتری، گروه حشره شناسی، دانشکده کشاورزی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران

علیرضا نظری

استادیار، گروه کشاورزی پایدار، پژوهشکده امنیت غذایی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی ، اراک، ایران

محمدعلی عشاقی

استاد گروه بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری ها، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ، تهران، ایران

الهام صنعتگر

استادیار، گروه حشره شناسی، دانشکده کشاورزی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران

چکیده

گیاه برنج یکی از مهمترین وقدیمی ترین محصولات زراعی بوده و یکی از سه غذای اصلی در دنیامحسوب می گردد. کرم ساقه خواری برنج Chilo suppressalis از افات درجه اول (کلیدی) برنج می باشد و تا ۳۳ درصد باعث کاهش عملکرد برنج میگردد. شناخت صحیح و بهتر ساختار ژنتیکی این افت می تواند در بکارگیری و بهبود روش های کنترل ان موثر واقع شود. هدف از این مطالعه بررسی ساختار ژنتیکی ژن سیتوکروم اکسیداز شماره ۲ میتوکندری (mtDNA-COII) کرم ساقه خوار برنج در شمال ایران می باشد. در این مطالعه صید و جمع آوری نمونه های کرم ساقه خوار برنج از دو استان مازندران و گیلان در طول فصل کاشت برنج در سالهای ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ به انجام رسید. ساختار ژنتیکی نمونه های ۱۸ جمعیت جغرافیایی این افت با تکنیک ملکولی PCR ژن COIIو تعیین توالی ژن مشخص شدند. توالی های حاصله با همدیگر و نیز با توالی های موجود در بانک جهانی ژن Genbank مقایسه و مشابهت انها با نمونه های جهانی بدست امد. در مجموع، ۳۱۲ نمونه از استان گیلان و ۶۷۶ نمونه از استان مازندران صید گردید. نتایج بررسی ساختار ژنتیکی نماینده هایی از ۱۸ جمعیت شمال ایران نشان داد که همه نمونه ها دارای ساختار ژنتیکی مشابه هم هستند. توالی ژن COII نمونه های ایرانی این افت شباهت زیادی با جمعیت کره جنوبی با شماره دسترسی MK۲۰۷۰۵۷ موجود در بانک جهانی ژن (GenBank) دارد.

کلیدواژه ها

کرم ساقه خوار برنج, ژنوم میتوکندری, ژن سیتوکروم اکسیداز شماره ۲, ساختار ژنتیکی, شمال ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.