CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارزیابی بهره وری آب کشاورزی با مقایسه کشت دو گیاه استراتژیک در دشت سمنان

عنوان مقاله: ارزیابی بهره وری آب کشاورزی با مقایسه کشت دو گیاه استراتژیک در دشت سمنان
شناسه ملی مقاله: JR_NRSWE-1-1_005
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

محمد قدس پور - گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
طیبه خلیلی - گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
مهدی سرائی تبریزی - گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
علی صارمی - گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

خلاصه مقاله:
با توجه به کاهش بارندگیها و  محدودیت کمی و کیفی منابع آبی در دشت سمنان و با توجه به شرایط خشکسالی و کمآبی، مطالعه و ارائه راهکار در جهت استفاده بهینه از پتانسیل و منابع موجود در ایجاد کشاورزی پایدار حائز اهمیت می باشد. لذا انتخاب الگوی کشت مناسب و اجتناب از کشت محصولات با مصرف آب بالا امری ضروری می باشد. بدین منظور با تدوین و تکمیل تعداد ۱۰ پرسشنامه در سطح ۵۰۰ هکتار، در سال زراعی ۹۶-۹۷ بین زارعین منطقه و با استفاده  از دستورالعمل تعیین بهرهوری آب در مزارع سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی وزارت جهادکشاورزی نسبت به تعیین بهره وری آب دو محصول استراتژیک در دشت سمنان اقدام گردید. نتایج بدست آمده نشان داد که گیاه ذرت علوفهای با شاخص بهرهوری فیزیکی ۸۷/۵ کیلوگرم بر مترمکعب و شاخص بهرهوری اقتصادی ۱۱۵۱۶ ریال بر مترمکعب در مقایسه با گیاه گندم با شاخص بهرهوری فیزیکی ۷۸/۰ کیلوگرم بر مترمکعب و شاخص بهرهوری اقتصادی ۶۰۵۵ ریال بر مترمکعب را میتوان الگوی کشت مناسبی در منطقه دشت سمنان جهت افزایش بهرهوری آب در نظر گرفت.

کلمات کلیدی:
الگوی کشت, بهره وری آب, سمنان, کشاورزی پایدار, مدیریت منابع آب

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1625032/