پهنه بندی خطر سیل شهرستان روانسر با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش­ های نوین در مهندسی آب پایدار، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_NRSWE-1-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 204
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رسول باقرآبادی

الهیه شهرک جانبازان فاز ۳

چکیده

سیل به عنوان یکی از پرمخاطره ترین بلایایی طبیعی شناخته می شود که باید در مدیریت بحران به آن توجه ویژ ه ای داشت. یکی از وظایف مدیران در زمینه کاهش و پیشگیری از خسارات سیل، پهنه بندی و طبقه بندی خطر سیل است. بنابراین برای جلوگیری از وقوع سیل شناسایی مناطق دارای خطر سیل خیزی بسیار با اهمیت است. در شهرستان روانسر نیز به دلیل سیل خیز بودن منطقه و خسارات مالی و جانی ناشی از سیل که هرساله اتفاق می افتد لازم است مناطق خطرپذیر شناسایی شود و در این پژوهش به پهنه بندی پتانسیل سیل خیزی شهرستان روانسر و معرفی مناطق مستعد سیل پرداخته شده است. با توجه به اهداف پژوهش، به منظور بررسی پتانسیل سیل خیزی از سیستم اطلاعات جغرافیایی و فرآیند سیستم تحلیل سلسله مراتبی استفاده شده است. برای تهیه نقشه پتانسیل سیل از معیارهای شیب، ارتفاع، تراکم پوشش گیاهی، فاصله از رودخانه، بارش و کاربری اراضی به عنوان معیارهای موثر در وقوع سیل در منطقه استفاده شده است. این معیارها با استفاده از نظر کارشناسان و پرسشنامه تهیه شدند و پس از وزن دهی و تلفیق لایه ها، نقشه پهنه بندی پتانسیل سیل خیزی روانسر در پنج پهنه بدست آمد. براساس نتایج نقشه خطر سیل خیزی، قسمت های جنوبی این شهرستان در پهنه خطر سیل زیاد و خیلی زیاد با پوشش منطقه ای ۸/۲۴ و ۶/۲۱ درصد قرار دارند. این مناطق دارای نفوذپذیری پایین، شیب کم (۰ تا ۵ درجه)، ارتفاع پایین (۱۱۲۶ تا ۱۵۰۸ متر)، تراکم کم پوشش گیاهی، بارش زیاد (۸۱۴ میلی متر)، نزدیکی و مجاورت به رودخانه ها و کاربری مسکونی هستند که در ردیف مناطق مستعد خطر سیل نسبت به سایر بخش ها قرار گرفته ­اند.

کلیدواژه ها

پهنه بندی, تحلیل سلسه مراتبی, سیل, شهرستان روانسر, مخاطرات طبیعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.