الگوی استناد به عبارت بسم الله الرحمن الرحیم در صورت جلسات ۲۴ دوره مجلس شورای ملی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نشریه علمی تحقیقات اسنادی انقلاب اسلامی، دوره: 4، شماره: 8
  • کد COI اختصاصی: JR_IRST-4-8_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 134
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا محمدی

دکترای تاریخ انقلاب اسلامی، گروه معارف اسلامی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.

علی غفرانی

دانشیار گروه ایرانشناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.

چکیده

این پژوهش در نظر دارد تا با استفاده از روش پژوهش ترکیبی، به الگوی «بسم الله الرحمن الرحیم» به عنوان یکی از عبارات قرآنی بپردازد و به این پرسش پاسخ دهد که اساسا می توان الگویی برای استناد به این عبارت در صورت جلسات ۲۴ دوره مجلس شورای ملی متصور شد؟ در مرحله اول که از روش کمی استفاده شد، با روش آماری خی دو، تک نمونه ای در محیط نرم افزار  SPSS۲۵ به تحلیل داده­های کمی پرداختیم. نتایج کمی بیانگر آن هستند که: از مجلس اول تا ششم تعداد سی وچهار مورد (۹/۶ درصد)، مجالس هفتم تا دوازدهم، هجده مورد (۶/۳ درصد)، مجالس سیزدهم تا هجدهم، سیصد ­و بیست مورد (۸/۶۴درصد) و مجالس نوزدهم تا بیست و چهارم به تعداد ۱۲۲ مورد (۷/۲۴ درصد)، عبارت قرآنی «بسم­الله الرحمن الرحیم» به کار رفته ­است. در مرحله دوم به تبیین این داده ها با روش کیفی پرداختیم و به نتایج زیر دست یافتیم. بیشترین استناد به عبارت «بسم الله الرحمن الرحیم» در مجالس سیزدهم تا هجدهم بود که دوره فضای باز سیاسی از تبعید رضاشاه تا سال ۱۳۳۵ و کمترین آن بین سال­های ۱۳۰۵ تا ۱۳۲۰ یعنی دوران حکومت استبدادی رضاشاه را شامل می­گردید. به عبارت دیگر الگوی استناد به این عبارت در صورت جلسات مجلس شورای ملی به این صورت بود که در دوره های فضای باز سیاسی، تعداد استناد و افراد استناد کننده، بیشتر از دوره استبداد بود.

کلیدواژه ها

بسم الله الرحمن الرحیم, مجلس شورای ملی, مشروح مذاکرات مجلس, رضاشاه, محمدرضا شاه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.