آسیب شناسی سیستم مدیریت بهره برداری ساختمان در ایران با توجه به اصول توسعه پایدار

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی معماری و شهرسازی طراحی پایدار و فراگیر برای همگان
  • کد COI اختصاصی: AUPS02_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 306
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرجان کریمپور شیرازی

کارشناس اداره کل کنترل و نظارت ساختمان شهرداری شیراز

چکیده

صنعت ساختمان به دلیل جایگاه کلیدی در زندگی اقتصادی، اجتماعی و کالبدی شهرها، از مهمترین موضوعاتی است که علاوه بر شهروندان، همواره مورد توجه گستره وسیعی از کنشگران مدیریت شهری، صاحبان سرمایه، پژوهشگران و برنامه ریزان شهری قرار گرفته است. از آنجا که هر سه رکن اقتصاد، اجتماع و محیط زیست توسعه پایدار، با مدیریت بهره برداری ساختمان کنش متقابل دارند، آسیب شناسی جهت بهبود عملکرد سیستم بهره برداری ساختمان به عنوان متولی محافظت از نتیجه نظام تولید ساختمان، بر اساس اصول توسعه پایدار دارای ضرورت اساسی است. توسعه پایدار به جهت ملاحظات توامان، جامع و یکپارچه اقتصادی، اجتماعی، محیط زیستی و در نتیجه، جنبه های مدیریتی، فنی، حقوقی و اجرایی با هدف حفظ و انتقال سرمایه ملی به نسل های آینده و تمرکز بر توسعه پایدار در فرآیند بهره برداری از ساختمان، دارای ظرفیت قابل توجهی است. این مقاله در نظر دارد ضمن بررسی شاخص های توسعه پایدار در سیستم مدیریت بهره برداری ساختمان در ایران، به شناسایی نقاط ضعف و تهدیدهای موجود بپردازد و تلاش کند با ایجاد پیوند میان دو مفهوم توسعه پایدار و سیستم مدیریتی اجرایی شهری، الزامات اصلاحی را پیشنهاد دهد و همزمان به توسعه اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و محیط زیستی شهر کمک کند و در نهایت به معرفی راه کارهای اجرایی جهت ارتقای کیفیت، افزایش ایمنی، پویایی و ارتقاء منزلت و حیات مدنی سیستم بهره برداری پایدار ساختمان بپردازد. داده های موردنیاز تحقیق از مطالعات کتابخانه ای، اسنادی، گزارشهای آماری و مشاهدات کارشناسی گردآوری شده است. جامعه آماری، سیستم کنونی تعمیر و نگهداری ساختمان ایران را در بر می گیرد. نتایج حاصل از بررسی ها نشان می دهد مولفه های توسعه پایدار در سیستم مدیریت بهره برداری ساختمان ایران بسیار پایین تر از حد مطلوبند و حتی تنها آیین نامه مصوب ملاک عمل در زمینه سیستم نگهداری ساختمان که خود با استانداردهای جهانی مبتنی بر توسعه پایدار فاصله بسیاری دارد (مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان)، نیز بدون متولی و مغفول مانده و اساسا اجرا نمی شود. در نهایت مقاله پس از آسیب شناسی تحلیلی شرایط کنونی، با توجه به مبانی نظری، راه کارهای اجرایی ارتقای کیفی ساختمان ها و پایداری در سیستم مدیریت بهره برداری ساختمان را پیشنهاد می دهد.

کلیدواژه ها

مدیریت بهره برداری ساختمان، اصول توسعه پایدار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.