بررسی ارتباط زمانی خشک سالی های هواشناسی و کشاورزی با استفاده ازسری های زمانی سنجنده مودیس-مطالعه موردی:استان مرکزی
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: هفدهمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران با محوریت آبخیزداری و امنیت پایدار غذایی
- کد COI اختصاصی: WATERSHED17_077
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 260
نویسندگان
استادیار موسسه آموزش و ترویج کشاورزی(نویسنده مسئول)،سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی
استادیار موسسه آموزش و ترویج کشاورزی،سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی
دانشیار موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی
چکیده
خشک سالی پدیده ای جهانی است که منابع آب و غذا و درنتیجه اقتصاد جهان را در آینده تهدید می کند. خشک سالی سبب ایجاد مجموعه ای از اثرات نامناسب در بخش های مختلف ، خصوصا کشاورزی و منابع طبیعی می گردد. یکی از مسائل قابل بررسی در هشدار خطر و ریسک خشک سالی، بررسی ارتباط زمانی میان خشک سالی هواشناسی و خشک سالی کشاورزی است. در تحقیق حاضر برای پایش خشک سالی هواشناسی، از شاخص SPI فصول پاییز و زمستان سال های ۱۳۷۹ الی ۱۳۹۲ در بازه های زمانی ۱-۳-۶ و برای پایش خشک سالی کشاورزی، ازسری های زمانی NDVI و LST سنجنده MODIS ماهواره Terra در ماه های بهار ۱۳۸۰ الی ۱۳۹۳ استفاده شد. برای این منظور، شاخص VCI و TCI به ترتیب بر اساس سری های زمانی ۱۵ ساله NDVI و LST به صورت ماهانه ایجاد گردید و در ادامه شاخص VHI بر اساس ترکیب دو شاخص مذکور استخراج شد. رابطه میان دو نوع شاخص خشک سالی به صورت خطی و رگرسیون چند متغیره موردبررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج، هر چه از سمت فروردین به سمت خرداد می رویم از کمیت و کیفیت معنی داری ارتباط میان این دو نوع شاخص خشک سالی کم گردید. قوی ترین رابطه میان شاخص خشک سالی هواشناسی ۱ ماهه منتهی به دی و شاخص های خشک سالی پوشش گیاهی فروردین وجود داشت. برای دی ماه،بالاترین ضریب تبیین مربوط به شاخص NDVI فروردین و SPI دی ماه بوده است (R(۲)=۰.۷). این ارتباط هر چه به سمت اردیبهشت و خرداد می رویم ضعیف تر گردیده به طوری که بین شاخص SPI دی ماه و شاخص های سنجش ازدوری خرداد هیچ رابطه ای وجود نداشته است. این قانون برای ماه های بهمن و اسفند نیز مصداق داشت.کلیدواژه ها
خشک سالی هواشناسی،خشک سالی کشاورزی، VHI،مودیس،.SPIمقالات مرتبط جدید
- پایش تغییرات پهنه های آبی با استفاده از تصاویر ماهواره ای و تحلیل شاخص NDWI
- ارائه یک مدل برنامه ریزی خطی عدد صحیح مختلط جدید به جهت ترکیب واحدها برای راه اندازی یک نیروگاه برق آبی در مقیاس بزرگ
- خصوصی سازی مدیریت ریسک در حوزه آب و فاضلاب (مطالعه موردی: شرکت آب وفاضلاب تهران)
- بنچمارکینگ آب واحدهای مسکونی شهری، ضرورت و کاربردها
- شناسایی عوامل موثر بر تسهیل صادرات خدمات فنی و مهندسی مرتبط با صنعت آب
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.