مطالعه ی میزان فراوانی هسته های سنگین تولید شده در کربن درمانی با استفاده از ابزار ۴Geant

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله علوم و فنون هسته ای، دوره: 44، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JONSAT-44-3_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 247
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمحمد متولی

گروه فیزیک هسته ای، دانشکده علوم پایه، دانشگاه مازندران، صندوق پستی: ۴۱۶-۴۷۴۱۵، بابلسر – ایران

وحید زنگانه

گروه فیزیک، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گلستان، صندوق پستی: ۴۹۱۳۸-۱۵۷۵۹، گرگان - ایران

سپیده باقری

گروه فیزیک هسته ای، دانشکده علوم پایه، دانشگاه مازندران، صندوق پستی: ۴۱۶-۴۷۴۱۵، بابلسر – ایران

چکیده

باریکه های یون کربن-۱۲ در محدوده انرژی MeV/u ۴۵۰-۱۰۰ دارای شرایط بسیار خوبی برای تومورهای مقاوم به تابش و واقع در عمق هستند. در انرژی های بیش از MeV/u ۴۰۰ تابش با افزایش عمق به­ طور چشم گیری تحت تاثیر فرایندهای تکه تکه شدن هسته ای قرار می گیرد. در این مطالعه با به کارگیری ابزار ۴Geant که سه مدل فیزیکی آبشار درون هسته ای دودویی (BIC)، آبشار درون هسته ای لیژ (INCL) و کوانتوم مولکولی دینامیکی (QMD) برای ذرات سنگین تعریف شده است، با بررسی مدل QMD موجود در ابزار ۴Geant، اثرات ذرات سنگین حاصل از تکه ­تکه شدن هسته ای با محاسبه بر روی میزان فراوانی هسته های تولید شده با عدد اتمی در بازه ۵> Z> ۱ (ذرات H، He، Li، Be و B) در عمق های مختلف فانتوم آب در ناحیه ی قبل و بعد از قله ی براگ و توزیع زاویه ای این ذرات به ­وسیله­ی این مدل بررسی شده اند. نمودار فراوانی ذرات نشان می دهد که با افزایش عدد اتمی تولید ذرات کاهش می یابد. ذرات H و He بیش ترین فراوانی را دارند و دامنه ی آن ها بسیار بیش تر از دامنه ی یون های کربن اولیه است. هم چنین با توجه به نمودار توزیع زاویه ای، ذرات H و He توزیع بسیار گسترده تری را از خود نشان داده اند و بیش ترین دزرسانی را در ناحیه ی خارج از موضع درمان دارند. هم چنین با افزایش عدد اتمی توزیع زاویه ای کاهش می یابد.

کلیدواژه ها

ابزار ۴Geant, هادرون درمانی, هسته های سنگین, مدل QMD

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.