بررسی قدرت صادراتی و اولویت بندی بازارهای هدف صادرات سیب ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: ششمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSDA06_590
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 340
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید شهریاری

دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی دانشگاه زابل

فرزانه حسنی دیارجان

دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی دانشگاه تهران

چکیده

به طورکلی از راه های دستیابی به بازارهای جهانی در کشورهای در حال گذار، توسعه صادرات محصولات غیرنفتی ، به ویژه محصولات کشاورزی است ، همچنین تجربه کشورهای توسعه یافته و صنعتی نیز نشان می دهد که توسعه بخش کشاورزی نقش حیاتی در جریان توسعه اقتصادی دارد.گام اول برای ورود به بازارهای جهانی ، شناسایی بازارهای هدف صادراتی محصولات هست . تحقیق حاضر نیز به دنبال تعیین مزیت نسبی صادرات ایران و اولویت بندی بازارهای هدف صادرات سیب ایران با کمک روش تاکسونومی عددی و با استفاده از شاخص های قیمت وارداتی ، فاصله کشور هدف، تداوم بازار،رشد اقتصادی و درآمد سرانه کشورهای هدف صادراتی ایران طی دوره ی زمانی ۲۰۰۱۸-۲۰۰۱ می باشد. نتایج برسی شاخص RCA و RSCA نوسانات زیادی را برای ایران در بین کشورهای عمده صادرکننده سیب جهان نشان می دهد. همچنین نتایج رتبه بندی کشورهای هدف بالقوه نشان می دهد کشورهای عراق، عمان و ترکمنستان با شاخص FI، ۵۵/۰ ،۷۱ /۰ و ۷۲/۰ به ترتیب بهترین کشورها جهت صادرات سیب می باشند. همچنین نتایج نشان می دهد که تفاوت قابل ملاحظه ای بین بازارهای بالقوه و بالفعل وجود دارد، بدین معنی که بازارهای هدف بالقوه عمدتا بازارهای بالفعل نیستند. بر این اساس، با توجه به اینکه صادرات تا به حال در چارچوب یک استراتژی بازاریابی مدون و اصولی صورت نگرفته ، ضرورت دارد با توجه به بازارهای هدف اولویت بندی شده و استراتژی توسعه صادرات محصولات مورد نظر مشخص شود تا راهبردهای عملی برای صادر کنندگان و نیز مسئولین امر در برنامه ریزی بازرگانی کشور ارایه شود.

کلیدواژه ها

مزیت نسبی ،تاکسونومی ،جاذبه بازار،سیب ،ایران.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.