بررسی نقش پروژه های آبخوانداری در توسعه کشاورزی و منابع طبیعی (مطالعه موردی : ایستگاه تحقیقاتی آموزشی و ترویجی پخش سیلاب برآبخوان آب باریک بم )

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: ششمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSDA06_220
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 140
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایرج شکری

فوق لیسانس سنجش از دور، کارشناس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

اباذر مصطفائی

دکتری هیدروژئولوژی، کارشناس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

مجید زارع

لیسانس نقشه برداری، کارشناس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

علی شریفی

لیسانس جغرافیا، کارشناس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

چکیده

آبخوانداری و یا به بیان جامع تر پخش سیلاب در عرصه آبخوانها، تفکر جدید آبخیزداری و استفاده بهینه و مطلوب از آبهای سطحی و زیرزمینی است که نتیجه آن امکان پذیری استحصال و انباشت سیلابها و بهره برداری از آنها برای دستیابی به اهداف چند منظوره به ویژه حل معضل کم آبی در مناطق خشک و نیمه خشک است .بهرهبرداری از سیلابها منحصر به استفاده از یک روش خاص نبوده و تابعی از عوامل مختلف نظیر عوامل طبیعی ، فرهنگی و اجتماعی و اهداف مورد نظر می باشد و در پروژه های آبخوانداری برای بهره برداری از سیلابها و پخش آنها بر روی مخروط افکنه ها و یا آبخوانها استفاده می گردد. ایجاد مراتع مشجر، جنگلکاری و تولید چوب، احیاء منابع زیست محیطی ، ایجاد عرصه ای مناسب برای کشاورزی از طریق اصلاح خاکهای دانه درشت در اثر توزیع و پخش رسوبات موجود در سیلابها و بالاخره تغذیه مصنوعی منابع آب زیرزمینی در حجم زیاد برای افزایش توان بهره برداری از این منابع جهت رونق و توسعه کشاورزی در عرصه های خشک و نیمه خشک کشور از اهداف اصلی اینگونه طرحها است . نتایج تحقیق نشان می دهد که اجرای طرح پخش سیلاب بر آبخوان آب باریک بم واقع در کرمان از نظر اثرگذاری و رسیدن به اهداف منظوره مثبت ودر حد متوسط به بالا بوده است . کنترل و جلوگیری از خسارات سیل به راه های ارتباطی ، منازل مسکونی و مزارع کشاورزی ، افزایش میزان آبدهی چاه های کشاورزی ، افزایش فضای سبز و مناطق جنگلی ، افزایش مناطق تفرجگاهی برای مردم، افزایش سطح اراضی مرتعی روستا، افزایش تعداد چاه های آب کشاورزی منطقه و افزایش سطح اراضی کشاورزی روستا، تاثیر پخش سیلاب بر وضعیت کشاورزی مناطق پایین دست ، تاثیر پخش سیلاب بر کیفیت آب زیرزمینی از جمله مهمترین اثرات پروژه پخش سیلاب در آبخوان بم بوده است .

کلیدواژه ها

اقتصادی ، اجتماعی ، زیست محیطی ، ایستگاه پخش سیلاب برآبخوان، آب باریک بم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.