تغییر عملکرد و خصوصیات فیزیولوژیکی و فیتوشیمیایی موسیر ایرانی (Allium hirtifolium) در واکنش به تنش خشکی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: ششمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSDA06_130
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 170
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا کردلو

شرکت کشت و صنعت آبنوس، زنجان، ایران

محمد محمدی

شرکت کشت و صنعت آبنوس، زنجان، ایران

نسرین فرهادی

دانشگاه تبریز، دانشکده کشاورزی، گروه علوم باغبانی، تبریز، ایران

چکیده

موسیر با نام علمی Allium hirtifolium یکی از گیاهان بومی ایران است که به دلیل بهرهبرداری های بی رویه و برداشت نادرست در بسیاری از مراتع ، جزء گونه های در خطر انقراض قرار دارد . اولین قدم در راستای اهلی سازی و توسعه کشت این گیاه بررسی و شناخت شرایط رشدی مناسب گیاه موسیر می باشد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر سطوح مختلف تنش خشکی (۱۰۰، ۷۵ و ۵۰ درصد رطوبت ظرفیت زراعی ) بر خصوصیات رشدی ، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه موسیر در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. بر اساس نتایج تجزیه واریانس ، اگرچه تعداد پیاز تولید شده در هر بوته در واکنش به کم آبی تغییری نداشت ولی تنش خشکی به طور معنی داری وزن تر و خشک پیازهای تولید شده و صفات فیزیولوژیکی و درصد آلیسین موسیر را تحت تاثیر قرار داد. اگرچه بیوماس پیاز در سطح ۷۵ درصد ظرفیت زراعی تفاوت معنی داری با شرایط بدون تنش نداشت ولی با کاهش میزان دسترسی آب به ۵۰ درصد ظرفیت زراعی به طور معنی داری کاهش یافت . اکسیداسیون لیپیدی و تجمع پرولین با افزایش تنش خشکی افزایش یافت . فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه موسیر با افزایش ترکیبات آنتی -اکسیدانی شامل ترکیبات فنولی و آلیسین و همچنین فعالیت آنزیم های آسکوربات پراکسیداز و سوپر اکسید دیسموتاز در واکنش به کم آبی افزایش قابل توجهی داشت . بر اساس نتایج به دست آمده اعمال تنش خشکی در سطح ۷۵ درصد ظرفیت زراعی بدون کاهش عملکرد پیاز، میزان آلیسین و خصوصیات آنتی اکسیدانی گیاه موسیر را افزایش داد.

کلیدواژه ها

آلیسین ، کم آبی ، فتوسنتز، فعالیت آنتی اکسیدانی ، تحمل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.