ارزیابی تناسب اراضی شرق و غرب استان گیلان برای مرکبات دیم

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: ششمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSDA06_081
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 134
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین ترابی گل سفیدی

دانشیار گروه علوم خاک دانشگاه شاهد

فاطمه وطن آرا

دانش آموخته کارشناسی خاکشناسی دانشگاه شاهد و کارشناسی ارشد خاکشناسی دانشگاه تهران

چکیده

مرکبات یکی از محصولات مهم و عمده شهرهای شرقی استان گیلان و مناطق غربی استان مازندران است . این تحقیق به منظور ارزیابی کیفی تناسب اراضی برای مرکبات در شرق و غرب گیلان انجام شده است . منطقه مورد مطالعه شامل دو منطقه شرق گیلان از لنگرود تا رامسر و منطقه غرب گیلان از ماسال تا آستارا می باشد. ارزیابی اقلیمی با استفاده از اطلاعات هواشناسی ایستگاههای هواشناسی سینوپتیک رامسر و ایستگاه هواشناسی رشت تعیین شده است . جهت ارزیابی تناسب اراضی ، روش های محدودیت ساده، تعداد و شدت محدودیت و پارامتریک انتخاب و بر این اساس کلاس تناسب اراضی برای مرکبات تعیین گردید. نتایج بدست آمده نشان داد که مهمترین عوامل محدود کننده آب و هوایی در منطقه شرق گیلان، میانگین دمای سالیانه ، حداقل دمای مطلق ، تعداد ماههای با دمای کمتر از ۱۳ درجه سانتی گراد و تعداد ماههای خشک هستند. مهم ترین محدودیت آب و هوایی در غرب گیلان، محدودیت بسیار شدید حداقل مطلق دماست . به طوری که درجات اقلیمی در شرق و غرب گیلان را به ترتیب به ۸/۵۶ (در حد کلاس S۳ نزدیک به (S۲ و ۳/۳۰ (در حد کلاس (N۱ کاهش می دهند. همه ی سری های خاک شرق گیلان، به غیر از سری های خاک کلاچای ، رودسر، املش ، کومله ، پلرود و شلمانرود از تناسب نسبتا مناسب (S۳) برخوردار هستند و غالب آنها دارای کلاس و تحت کلاسهای S۳c ، S۳cf و S۳cs هستند که مهم ترین عوامل محدودیت آنها علاوه بر آب و هوا، خصوصیات حاصلخیزی خاک شامل pH و یا درصداشباع بازی نسبتا مناسب هستند. در منطقه غرب گیلان، علیرغم اینکه خاک و زمین نما از تناسب بالاتری نسبت به خاکهای شرق گیلان برخوردار هستند اما به علت محدودیت شدید آب و هوایی (حداقل مطلق دمای ۱۷- درجه ی سلیسیوس)، همگی در کلاس و تحت کلاس N۱c قرار گرفتند.

کلیدواژه ها

محدودیت های آب و هوایی و خاکی ، روش پارامتریک ، رامسر، رشت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.