بررسی واکنش برخی خصوصیات کمی و کیفی توده های مختلف گیاهانفضای سبز منطقه ۷ به تنش شوری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: ششمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSDA06_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 202
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آیدا ابدالی دهدزی

مسئول کلینیک فضای سبز منطقه ۷

مجتبی اسدیان

رییس فضای سبز منطقه ۷

اکرم عباسی قطار

معاون فضای سبز منطقه ۷

فاطمه احسانی

کارشناس کلینیک فضای سبز منطقه ۷

چکیده

در نواحی خشک و نیمهخشک، شوری به عنوان مهمترین عامل تنش بوده که استقرار گیاه را تحت تاثیر قرار میدهد، در اینمناطق، بارندگی کافی برای آبشویی نمکها از سطح ریشه وجود نداشته و اغلب به دلیل بالا بودن میزان تبخیر بر غلظت نمک در سطح خاک افزوده میشود (المنصوری و همکاران، .(۲۰۰۱ خسارت شوری در گیاهان از طریق اثر اسمزی و اثر ویژه نمک است که باعث کاهش میزان آب، اثر سمیت ویژه یونها و اختلال در جذب عناصر غذایی میشود (شابالا و همکاران، .(۲۰۰۰ بارندگی کم، تبخیر بالا از سطح، هوادیدگی کانیها، آبیاری با آب شور و عملیات زراعی نامناسب، مهمترین عوامل گسترش شوری هستند. عمده ترین عامل شوری در سطح جهان کلرید سدیم میباشد (دوان و همکاران، .(۲۰۰۴ سایر نمکها نیز تاثیرات مشابهی را در سطح سلولی دارند، اما اثرات آنها کمتر از کلرید سدیم است (طویلی و بی نیاز، .(۲۰۰۹ در ایران تقریبا ۵۵ درصد زمینهای تحت آبیاری متاثر از اثرات منفی شوری هستند (گریو و سورز، .(۲۰۰۱ تحت تنش شوری، برخیاز کاتیونها وآنیونهای مولد شوری سبب اختلال در جذب سایر عناصر غذایی میشوند (مصطفیزاده فرد و همکاران، .(۲۰۰۸ تنش شوریموجب تغییرات غیرطبیعی مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیولوژیکی در گیاهان شده و با به تاخیر انداختن جوانهزنی، استقرار ضعیف گیاهان و تسریع پیری آنها باعث افت عملکرد میگردد. تنش شوری بر مورفولوژی، فیزیولوژی، فعالیت فتوسنتزی و سایر فرآیندهای بیوشیمیایی گیاه اثر کرده و در نتیجه جذب آب و املاح، رشد و عملکرد گیاهان را تحت تاثیر قرار میدهد (اینان و همکاران، .(۲۰۰۴فضای سبز در برنامه ریزی شهری به منظور بهسازی محیط زیست واجد اهمیت می باشد. درخت زیتون یکی از گیاهان منتخب

کلیدواژه ها

تنش شوری ،کلرید سدیم ،آنیون های مولد شوری پسیل زیتون، تله زردچسبنده، روغن پاشی،شهرداری منطقه ۷

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.