تعیین اثر دهانشویه حاوی پروپولیس بر درمان دنچراستوماتیت: یک مطالعه کارآزمایی بالینی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد، دوره: 47، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JMDS-47-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 288
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم جلیلی صدرآباد

استادیار، گروه بیماریهای دهان، فک و صورت، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران

آرمین ایزدی

دانشجوی دندانپزشکی، کمیته تحقیقات دانشجویی،دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران

علی گلمحمدی

دانشجوی دندانپزشکی، کمیته تحقیقات دانشجویی،دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران

علی خادمیان

دانشجوی دندانپزشکی، کمیته تحقیقات دانشجویی،دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران

راهب قربانی

مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران استاد، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران

شبنم سوهانیان

استادیار، پاتولوژی دهان، فک و صورت، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران

چکیده

مقدمه : دنچر استوماتیت یک ضایعه عفونی مزمن در بیماران دارای دنچر است که توسط قارچ کاندیدا آلبیکنس به همراه دیگر میکروب های موجود در میکروفلورای دهان ایجاد می شود. از آنجایی که این ضایعه ممکن است منجر به مشکلات ثانویه ای برای بیمار گردد، بنابراین تعیین ماده ای موثر بر انواع میکروب ها و همراه با حداقل عوارض در درمان این ضایعه ضرورت دارد.مواد و روش ها: این مطالعه با انتخاب و تقسیم ۳۱ بیمار دارای دنچر استوماتیت در دو گروه مورد و شاهد، انجام شد. در گروه مورد، دهانشویه پروپولیس و در گروه کنترل، پلاسبو تجویز شد. سپس در روز اول، پنجم و دهم پس از شروع مطالعه، نمونه ها از نظر شدت ضایعات موجود بر اساس روش معاینه بالینی بررسی توسط مجری طرح معاینه و داده ها در دیتا شیت ثبت شدند. از آزمون های شاپیرویلک، آنالیز واریانس یک طرفه، کروسکال والیس، آزمون دقیق فیشر، فریدمن و آزمون مقایسه چندگانه بن فرونی برای تحلیل داده ها استفاده شد. سطح معنی داری ۰۵/۰ بود.یافته ها: سه گروه در بدو مطالعه از نظر سن (P=۰.۲۸۲)، جنس (P=۰.۸۹۰) شدت دنچر استوماتیت ( P=۰.۲۰۳) همگن بودند. اما با گذشت زمان به مدت ۵ روز (P=۰.۰۱۴) و ۱۰ روز (P< ۰.۰۰۱) بهبود دنچر استوماتیت در گروه پروپولیس نسبت به گروه شاهد معنی دار بود. یافته ها نشان داد که شدت دنچر استوماتیت در بیماران دریافت کننده دهانشویه پروپولیس کاهش معنی داری داشت.نتیجه گیری: طبق نتایج این مطالعه، پروپولیس دارای خواص ضد باکتریال، ضد قارچی، ضد ویروسی و ضد التهابی به طور همزمان بوده و بدون برجاگذاشتن اثر سوء، در برطرف کردن دنچر استوماتیت موثر واقع شده، می توان به عنوان دارو به پزشکان توصیه نمود.

کلیدواژه ها

پروپولیس, کاندیدا, دنچر استوماتیت, دهانشویه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.