CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

شناسایی و تحلیل الزامات به کارگیری چارچوبهای توسعه پایدار در پروژههای زیرساختی بخش حمل و نقل بین شهری (مطالعه موردی :پروژه های بخش حمل نقل اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی )

عنوان مقاله: شناسایی و تحلیل الزامات به کارگیری چارچوبهای توسعه پایدار در پروژههای زیرساختی بخش حمل و نقل بین شهری (مطالعه موردی :پروژه های بخش حمل نقل اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی )
شناسه ملی مقاله: ICESCONF10_010
منتشر شده در دهمین کنفرانس ملی مهندسی عمران، معماری و توسعه شهری پایدار ایران در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

ابراهیم علامتیان - استادیار گروه عمران، موسسه آموزش عالی خاوران
فاطمه کاشی زاده شعرباف - کارشناس ارشد مدیریت پروژه و ساخت،
محمدمهدی رشیدیان - کارشناس عمران، اداره کل راه و شهرسازی
محمدرضا شکیبا - دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت شهری، دانشگاه فردوسی
احسان فرشته پور - دانشجوی دکتری عمران سازه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد

خلاصه مقاله:
امروزه مسائلی مانند رشد جمعیت و تغییر اقلیم ، جوامع را در بهره مندی بهینه از منابع طبیعی در کنار حفظ و ارتقا کیفیت زندگی تحت تاثیر زیادی قرار داده است . در این میان زیرساخت ها در قلب این چالش قرار دارند. در چنین شرایطی ساخت تسهیلات زیر ساختی و ارتقا کیفیت زیرساخت های موجود یک مساله بحرانی است که ایران نیز از این شرایط مستثنی نیست . در این راستا یافتن روش هایی برای به حداقل رساندن تاثیرات منفی توسعه بر محیط و جوامع متاثر ضروری است . سیستم های رتبه بندی و ارزیابی پایداری می توانند در حرکت به سمت پایداری نقش مهم داشته باشند. از این رو پژوهش حاضر با هدف پاسخ به نیاز تداوم بخشیدن به طول عمر و ارتقا کیفیت عملکرد زیرساخت ها در کشور ایران به دنبال ارزیابی زیرساخت های بخش حمل ونقل بین شهری از منظر پایداری بوده است . ارزیابی انجام شده بر اساس سیستم ارزیابی Envision برای پروژه های اداره کل راه وشهرسازی خراسان رضوی می باشد. داده های جمع آوری شده، با استفاده از SPSS تحلیل گردیدند. طبق نتایج بدست آمده ۵ شاخص کیفیت زندگی ، مدیریت پروژه، تخصیص منابع ، محیط طبیعی و اقلیم و تاب آوری دارای اهمیت می باشند. بررسی داده های بدست آمده نشان داد که برای پروژه های اداره کل راه وشهرسازی خراسان رضوی از بین ۱۴ زیر شاخص سیستم ارزیابی ، زیر شاخص های اقتصاد و اجتماع بیشترین تاثیر و زیر شاخص آلاینده ها کمترین تاثیر را دارند. در نهایت معیارهای هر یک از این زیر شاخص ها، اولویت بندی شدند.

کلمات کلیدی:
توسعه پایدار، سیستم ارزیابی پایداری ، حمل ونقل پایدار، Envision

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1620637/