پیش بینی رواناب با مدل SVR در سناریوهای اقلیمی و برآورد تقاضاهای آبی ناشی از تغییرات آن در مدل WEAP

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نشریه رویکردهای نوین در مهندسی آب و محیط زیست، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_NAWEE-1-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 132
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بنفشه رحیمی

گروه مهندسی آب، دانشگاه رازی

مریم حافظ پرست مودت

استادیار گروه مهندسی آب، دانشگاه رازی

چکیده

تغییر اقلیم که به معنی تغییرات بلندمدت اقلیمی در یک منطقه است، با افزایش دما و تغییرات الگوی بارش تغییراتی در برآورد تقاضاهای آبی ایجاد کرده است. شبیه سازی منابع و مصارف حوضه­ی آبریز سد جامیشان با استفاده از مدل WEAP با الگوهای کشت موجود در منطقه بررسی شد. برای ارزیابی تاثیر تغییر اقلیم بر پارامترهای بارش و دما در این منطقه از خروجی های سناریوی RCP۸.۵ مدل­های HADGEM۲_ES و MIROC۵ و از سری مدل­های CMIP۵ استفاده شد. در این پژوهش پارامترهای ماهانه­ی دما و بارش سد جامیشان با استفاده از روش عامل تغییر ریزمقیاس و برای دوره آتی تولید شدند. از روش یادگیری ماشینی رگرسیون بردار پشتیبان تصحیح شده با تغییر در پارامترهای موثر برای پیش بینی رواناب در دوره تغییر اقلیم استفاده گردید. نتایج مدل اقلیمی به­طور میانگین افزایش دمای ۵/۰ تا ۵/۱ درجه سلسیوس را در طول دوره­ی آماری نشان می دهد. نتایج بارش شبیه سازی شده نشان می دهد که میانگین بارش ماهیانه با سناریوی۸.۵  RCP در دوره­ی آتی در مدل HADGEM۲_ES با افزایش  ۵ درصدی و در مدل MIROC۵ با کاهش ۶ درصدی نسبت به دوره­ی پایه همراه بوده است. بررسی نتایج پیش بینی دبی با استفاده از مدل SVR حاکی از آن است که رواناب نسبت به دوره­ی پایه با کاهش همراه است. به­منظور برنامه ریزی و مدیریت منابع آب با استفاده از نرم افزار WEAP به شبیه سازی سد جامیشان پرداخته شد. بدین منظور با درنظر گرفتن سه الگوی کشت متفاوت مقادیر تامین و کمبود برای هر نیاز برآورد گردید. شبیه سازی الگوی کشت های مختلف در WEAP نشان می دهد به طور میانگین تامین برابر با ۷۵ درصد است.

کلیدواژه ها

تغییر اقلیم, CMIP۵–WEAP, بارش رواناب, الگوی کشت, ماشین بردار پشتیبان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.