پرستاری کل نگر از دریچه نظریه پرستاری جامع دوسی : یک مطالعه مرور روایتی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نشریه آموزش پرستاری، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JNE-12-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 433
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خدیجه یزدی

School of Nursing & Midwifery, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.

راضیه طالبی

School of Nursing & Midwifery, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.

چکیده

مقدمه: پرستاری کل نگر فرآیند مراقبتی مبتنی بر تعاملات دو جانبه است که منجر به هوشیاری، توانمندی و بهزیستی مددجو  می شود و نقش بسزایی نیز در بهبود عملکرد و مهارت پرستاران، ارتقای جایگاه حرفه ای و استقلال و خودباوری آنها دارد. این مطالعه با هدف تشریح پرستاری کل نگر بر مبنای نظریه ی پرستاری جامع دوسی انجام شد. روش کار: مقاله حاضر یک پژوهش مروری روایتی است که در سال ۱۴۰۰ از طریق جستجو در پایگاه های اطلاعاتی PubMed/Medline  ,Scopus و Google Schoolar و  با استفاده از کلمات و عبارات کلیدی “integral nursing”, “integral theory”, “holistic nursing”, “nursing theory”, “Theory of integral nursing” در بازه ی زمانی سال ۲۰۰۷  تا پایان اکتبر ۲۰۲۱ صورت گرفت. پس از بررسی متون بازیابی شده و حذف موارد تکراری و غیر مرتبط در مجموع ۳ مقاله و ۳ کتاب جهت مرور انتخاب شدند.  یافته ها: این نظریه بزرگ بر پایه فلسفه و میراث فلورانس نایتینگل و اصول رویکرد کل نگرانه خلق شده است. اجزای سازنده آن التیام بخشی، عناصر متاپارادایم پرستاری، الگوی های دانستن و دیدگاه چهارگانه اقتباس شده از تئوری یکپارچگی کن ویلبر شامل درون فردی (شخصی/ هدفمند)، برون فردی (فیزیولوژی/ رفتاری)، درون گروهی (مشترک/ فرهنگی)، برون گروهی (نظام ها/ ساختارها) است.  نتیجه گیری: نظریه پرستاری جامع علم و هنر پرستاری را در جهت عمل، آموزش، پژوهش و سیاست گزاری بهداشتی جامع هدایت می کند. همچنین مراقبت منحصربفرد برای مددجویان فراهم ساخته، گسترش نقش های حرفه ای پرستاران را تا سطح جهانی گسترش داده و روابط بین حرفه ای را بهبود می بخشد. آشناسازی پرستاران با این رویکرد جدید در مراقبت کل نگر و تدوین برنامه های آموزش پرستاری برمبنای آن می تواند ضمن بهبود کیفیت مراقبت از مددجو؛ توسعه استقلال حرفه ای، ارتقاء همکاری های بین حرفه ای و در نهایت گسترش سلامت جهانی را به دنبال داشته باشد.

کلیدواژه ها

Holistic Nursing, Nursing Theory, Dossey’s Theory, Narrative review., مراقبت کل نگر, نظریه پرستاری, نظریه دوسی, مرور روایتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.