اثرات استات سرب بر شاخص های استرس اکسیداتیو در کشت سلول های جسم زرد گاو

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه علوم درمانگاهی دامپزشکی ایران، دوره: 16، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SKU-16-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 163
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عاطفه جهانپور

دانشگاه فردوسی مشهد

پژمان میرشکرائی

دانشگاه فردوسی مشهد

محمد حیدرپور

دانشگاه فردوسی مشهد

نرگس خالق نیا

دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

سرب فلزی سنگین و به شدت سمی است که می تواند تمامی سیستم های بدن از جمله سیستم تولیدمثلی را از طریق القای استرس اکسیداتیو تحت تاثیر قرار دهد. از طرفی مطالعات نشان داده اند سلول های جسم زرد به دلیل متابولیسم بالا بیشترین حساسیت را به استرس اکسیداتیو دارند. در این مطالعه برای بررسی اثر سرب روی سلول های جسم زرد ابتدا با رنگ آمیزی MTT غلظت های مناسب از استات سرب انتخاب شد، سپس سلول های جسم زرد کشت شده در ۵ پتری دیش در قالب ۵ گروه شامل: گروه کنترل (بدون استات سرب) و گروه های تیمار ۱، ۲، ۳ و ۴ با افزودن به ترتیب غلظت های ۰۰۵/۰، ۰۰۴/۰، ۰۰۲/۰، ۰۰۱/۰ میلی مولار استات سرب قرار گرفتند. برای بررسی شاخص های استرس اکسیداتیو مقادیر MDA، GSH و FRAP اندازه گیری شد. نتایج نشان داد میزان GSH در گروه حاوی غلظت ۰۰۴/۰ میلی مولار با اختلاف معنی داری بیشتر از گروه های حاوی غلظت ۰۰۱/۰، ۰۰۲/۰ میلی مولار و گروه کنترل بود (۰۵/۰P < )، همچنین میزان GSH در گروه حاوی غلظت ۰۰۵/۰ میلی مولار با اختلاف معنی داری  بیشتر از گروه حاوی غلظت ۰۰۱/۰ میلی مولار و گروه کنترل بود (۰۵/۰P < ). میزان MDA در گروه حاوی غلظت ۰۰۴/۰ میلی مولار با اختلاف معنی داری بیشتر از گروه حاوی غلظت ۰۰۱/۰ میلی مولار و گروه کنترل بود (۰۵/۰P < ). در تست FRAP هیچ اختلاف معنی داری  بین گروه کنترل و غلظت های مختلف استات سرب مشاهده نشد (۰۵/۰P < ). نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد استات سرب با غلظت ۰۰۴/۰ میلی مولار بیشترین آسیب را به سلول های جسم زرد وارد می سازد و در مقابل، مکانیسم های دفاع آنتی اکسیدانی را بیش از سایر غلظت ها فعال می کند.

کلیدواژه ها

استات سرب, جسم زرد, استرس اکسیداتیو, کشت سلول

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.