بررسی روایت شناسانه مجموعه داستان آویزه های بلور اثر شهرنوش پارسی پور بر اساس نظریه ژرار ژنت

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهشنامه ادبیات داستانی، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_RPRAZI-12-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 236
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد تمیم داری

استاد، زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران

آیت شوکتی

استادیار، گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد خوی، دانشگاه آزاد اسلامی، خوی، ایران

سکینه آزادی

دانشجوی دکتری، زبان و ادبیات فارسی، علوم انسانی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

چکیده

ژرار ژنت در نظریه روایت شناسانه خود با تکیه بر پنج اصل: صدای روایت، زمان روایتگری، سطح روایت، زمان روایت و منظر روایت، روایت­های موجود در متون مختلف را بررسی  می کند. نظریه او به عنوان مطرح ترین و جامع­ترین نظریه روایت شناسی شناخته می شود. پژوهش حاضر به روش توصیفی – تحلیلی و با هدف بررسی مجموعه داستان آویزه های بلور اثر شهرنوش پارسی­پور از جنبه روایی و نشان دادن سطوح مختلف روایت در آن، انجام شده و در این بررسی، بر نظریه روایت شناسی ژنت تاکید شده است؛ در این راستا، پرسش اصلی پژوهش این است که در این نمونه انتخاب شده، کدام عناصر از عناصر روایت و به چه میزان کاربرد داشته است؟ نتایج پژوهش نشان می دهد که در این مجموعه داستان، سطوح مختلفی از نظریه روایت شناسی ژنت وجود دارد. در بررسی صدای روایت، نویسنده از مجموع ۱۲ داستان کوتاه این اثر، در هفت داستان از راوی درون رویداد و در پنج داستان از راوی برون­رویداد استفاده نموده و هفت داستان به شیوه پسارویداد و پنج داستان دیگر به شیوه همزمان با رویداد روایت شده است؛ هفت داستان دارای کانونی سازی درونی ثابت، دو داستان کانونی سازی بیرونی و سه داستان دیگر فاقد کانونی سازی یا دارای کانونی سازی صفر درجه  است. شش مورد بسامد مفرد، پنج مورد بسامد مکرر و یک مورد بسامد بازگو در پردازش داستان­ها به دست آمد. در تحلیل زمان روایت داستان­ها، نه نمونه استفاده از صحنه پردازی به شیوه برقراری گفت وگو میان شخصیت های داستان­ها، پنج نمونه توالی زمانی، دو نمونه تطویل و دو نمونه وقفه یا مکث در روایت داستان مشاهده گردید.

کلیدواژه ها

روایت شناسی, ژرار ژنت, ادبیات داستانی ایران, داستان کوتاه, شهرنوش پارسی پور, آویزه های بلور

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.