بررسی و تحلیل شخصیت های رمان «ارمیا» از رضا امیرخانی بر اساس الگوی کنش گرماس

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهشنامه ادبیات داستانی، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_RPRAZI-12-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 164
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیمین علیزاده

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران

ناهید اکبری

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران,

رضا فرصتی جویباری

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران

چکیده

تحلیل شخصیت در داستان، در دهه­ های اخیر به طور ویژه­ای توجه ناقدان و تحلیلگران ادب داستانی را  جلب کرده است. شخصیت، بخشی از ساختار کلی یک روایت محسوب می­شود و یکی از وجوه آن، کنشگری است. کنش در داستان و روایت، فعل شخصیت داستانی را رقم می­زند. گرماس تحت تاثیر پراپ،  نظریه روایت­ شناسی خود را مطرح کرده است. الگوی کنشی وی در این نظریه، تقریبا در همه ژانرهای ادبی قابل اجراست و این ویژگی، نشان از میزان انعطاف­ پذیری و کاربردی بودن الگوی وی در بررسی مبانی ساختاری یک متن دارد. هدف و موضوع این پژوهش، بررسی شخصیت­های رمان ارمیا از رضا امیرخانی بر اساس الگوی کنشی گرماس است. گرماس، مدلی را در بررسی کنش­های شخصیتی داستان طراحی کرده است که از سه الگوی دوتایی: «کنشگر/ هدف»، «کنش گزار/ کنش ­پذیر» و «کنش­ یار/ ضدکنشگر» تشکیل شده است. نتایج مقاله که با روش توصیفی-تحلیلی تدوین شده، حاکی از آن است که شخصیت­های این رمان، دارای تقابل­های ارزشی بارزی هستند (جنگ و ضدجنگ). طبق الگوی کنشی گرماس، ارمیا به عنوان شخصیت کنشگر در ساحت جنگ تحمیلی و دفاع مقدس، در راه رسیدن به هدف خویش حرکت کرده، کنش داستانی را رقم زده و سایر مولفه ­های این الگو را در مسیر نقش ­پذیری قرار داده است.

کلیدواژه ها

رضا امیرخانی, رمان ارمیا, شخصیت, گرماس, الگوی کنشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.