تبیین نظام مند تهدیدات ژئوپلیتیکی ج.ا.ایران در منطقه غرب آسیا در گام دوم انقلاب اسلامی ایران (با ارائه الگو بر اساس مدل استراوس-کوربین)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه محیط شناسی راهبردی جمهوری اسلامی ایران، دوره: 6، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JSE-6-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 148
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین مهدیان

استادیار علوم سیاسی دانشگاه امام علی(ع)

جلال ترکاشوند

عضو هیئت علمی دانشگاه امام علی(ع)

چکیده

تهدیدات ژئوپلیتیکی نوعی از تهدیدات هستند که بر اساس مولفه­ها و واقعیت­های ژئوپلیتیکی موجود، امنیت و منافع ملی کشورها مورد تهدید قرار می­گیرند. در این میان، ج.ا.ایران با توجه به هویت و ژئوپلیتیک خاص خود، در گام اول انقلاب اسلامی در موارد متعددی مورد تهدید و حتی تجاوز قرار گرفته است؛ اما در نهایت علی­رغم فراز و نشیب های سیاسی، اقتصادی و نظامی-امنیتی توانسته تهدیدات شکل گرفته را دفع و حتی برخی از آنها را به فرصت تبدیل نماید و در راستای شکل دهی به نظم ژئوپلیتیک منطقه ای مورد نظر خود گام های موثری بردارد. اما اینک در شروع گام دوم انقلاب اسلامی، پا به پای پیشرفت ها و موفقیت های به دست آمده در عرصه های داخلی و بین المللی، دشمنی دشمنان هویتی و قدرتی نمایان تر، عرصه های تهدید گسترده تر و افق رویارویی روشن تر شده است. وضعیت و شرایط کنونی و چشم انداز پیش رو در گام دوم انقلاب اسلامی، ضرورت شناخت تهدیدات ژئوپلیتیکی منطقه­ای بر ضد ج.ا.ایران را دو چندان نموده است. از این رو، در این پژوهش با روش تجزیه و تحلیل کیفی روند تحولات نظم ژئوپلیتیک منطقه جنوب غرب آسیا مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته و در ادامه، بر اساس روش GT مقوله های اصلی متن استخراج، تهدیدات موجود و در حال شکل گیری بر علیه موجودیت ج.ا.ایران و وجود انقلاب اسلامی، تبیین و بر اساس مدل نظام مند استراوس-کوربین، راهبرد های موثر برای مقابله با تهدیدات ژئوپلیتیکی ارائه گردیده است.

کلیدواژه ها

تحولات ژئوپلیتیک جنوب غرب آسیا, گام دوم انقلاب اسلامی ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.