مطالعه مقایسه ای قالب های ساختاری و چارچوب های محتوایی خبرگزاری ها در شبکه های اجتماعی مجازی (نمونه مورد مطالعه: مطالب و پست های اخبار ایرنا، ایسنا، آناتولی و رویترز در اینستاگرام و توییتر)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه توسعه اجتماعی، دوره: 17، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_QJSDS-17-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 155
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا عبدالهی نژاد

دانشیار علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی تهران، تهران، ایران

محمد زمانی راد

کارشناس ارشد روزنامه نگاری دانشگاه علامه طباطبایی تهران تهران، ایران

چکیده

توسعه زیرساخت های فناروی اطلاعات و ارتباطات، شکل گیری انواع شبکه اجتماعی، فعالیت ۳.۵ میلیارد نفر از سراسر جهان و ۴۷ میلیون کاربر ایرانی در این شبکه ها موجب شده تا خبرگزاری ها نیز برای گردآوری، انتشار اخبار و دسترسی به مخاطبان به فعالیت در این شبکه ها روی آورند. هدف این پژوهش با استفاده از نظریه همگرایی رسانه ای، تبیین چگونگی استفاده خبرگزاری ها از شبکه های اجتماعی است. این پژوهش عملکرد خبرگزاری های ملی، منطقه ای و بین المللی (ایرنا، ایسنا، آناتولی و رویترز) در اینستاگرام و توییتر را مورد مطالعه قرار داده است. پژوهش حاضر از روش تحلیل محتوای کمی برای داده های متنی مکتوب استفاده کرده است. جامعه آماری در این پژوهش، پست های منتشر شده این خبرگزاری ها در شبکه اجتماعی اینستاگرام در یک دوره شش ماه (از ابتدای دی ماه ۹۸ تا ۳۱ خرداد ۹۹) معادل ۳۹۷۸ پست و ۸۰۰ توییت منتهی به یکم سپتامبر ۲۰۲۰ (۱۱ شهریور ۹۹) یعنی ۳۲۰۰ توییت به صورت کل شمار است. با توجه به تمام شماری، حجم نمونه بالا و خطای تصادفی به حداقل رسیده بنابراین این پژوهش از پایایی قابل قبولی برخوردار است. از نرم افزار SPSS و آزمون خی دو برای تحلیل داده ها، استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که بیشترین توییت های منتشر شده مربوط به اخبار مثبت و یا خنثی داخلی با ۲۲ درصد و اخبار منفی خارجی با ۱۶ درصد بوده است، خبرگزاری ها برای بهره گیری از شبکه های اجتماعی دارای رویه واحد نیستند، نوع تعامل آنها با مخاطبان خود تحت تاثیر نوع شبکه اجتماعی است و همچنین رفتار مخاطبان در هر شبکه اجتماعی نیز متفاوت است.

کلیدواژه ها

خبرگزاری, شبکه های اجتماعی, ایرنا, ایسنا, آناتولی, رویترز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.