بررسی رابطه میان شاخص های حکمرانی خوب و امنیت انسانی در ایران: مطالعه موردی ۱۴۰۰-۱۳۹۲

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه توسعه اجتماعی، دوره: 17، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_QJSDS-17-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 237
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید داراب نیا

دانشجوی دکتری علوم سیاسی مسائل ایران، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

حسین کریمی فرد

دانشیار گروه علوم سیاسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

جهانبخش مرادی

استادیار گروه علوم سیاسی، واحد ایلام، دانشگاه آزاد اسلامی، ایلام، ایران

علی بختیارپور

استادیارگروه علوم سیاسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

چکیده

حکمرانی خوب که از شاخص هایی همچون ثبات سیاسی و کارایی دولت برخوردار است، از مهم ترین موضوعاتی است که در چند دهه اخیر در علم سیاست مطرح شده و ارتباط تنگاتنگی با سایر موضوعات مطرح از جمله امنیت انسانی دارد. نکته قابل توجه در این باره اهمیت نقش دولت در تحقق حکمرانی خوب و نسبت آن با امنیت انسانی است. بر این اساس هدف اصلی در این پژوهش بررسی رابطه بین حکمرانی خوب و امنیت انسانی در ایران در سال های ۱۴۰۰-۱۳۹۲ است. روش تحقیق در این مقاله از نوع توصیفی پیمایشی می باشد و با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی صورت پذیرفته است. جامعه آماری شامل اساتید، دانش آموختگان و دانشجویان دکتری و کارشناسی ارشد گرایش های رشته علوم سیاسی و رشته روابط بین الملل می باشد. از جامعه آماری فوق بر اساس فرمول کوکران، تعداد ۳۸۴ نفر  به روش تصادفی ساده مورد پرسش قرار گرفتند. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده نیز از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری مرتبط با ماهیت پژوهش استفاده گردیده است. نتایج حاکی از آن است که میزان ثبات و پایداری رژیم سیاسی و احتمال استمرار حیات آن (۱۷.۷۴)، تنش های قومی و درگیری های داخلی (۱۵.۲۹)، توانایی دولت در سیاست گذاری (۱۴.۰۳)، شیوه انتقال قدرت در سطح بالای نخبگان سیاسی (۱۳.۵۴)، وقوع جنگ و بحران های فراروی کشورها (۱۳.۴۱)، قابلیت، صلاحیت و شایستگی کارگزاران نظام (۱۳.۲۲) از بین گویه های دو شاخص حکمرانی خوب، بیشترین تاثیر را بر امنیت انسانی طی دوره مذکور داشته اند.

کلیدواژه ها

نابرابری, سنت وبری, قدرت, انسداد اجتماعی, دولت مدرن ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.