ارزیابی تاثیر پرورش تعداد متفاوت اردک درشالیزار برمیزان عملکرد ارقام برنج (.Oryza sativa L) منطبق با زراعت ارگانیک

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 23، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-23-4_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 192
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود محمدی

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

همت اله پیردشتی

پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

قاسم آقاجانی مازندرانی

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

سید یوسف موسوی طغانی

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

به منظور ارزیابی تاثیر پرورش تعداد متفاوت اردک در شالیزار با هدف مدیریت تلفیقی آفات و منطبق با زراعت ارگانیک بر عملکرد ارقام برنج (Oryza sativa L.)، آزمایشی در سال زراعی۹۱-۱۳۹۰ در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری پیاده گردید. این آزمایش به صورت کرت­های خرد شده در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. در این آزمایش عامل اصلی تعداد اردک در سه سطح (شامل شاهد، ۴۰۰ و ۸۰۰ تعداد اردک در هکتار) و عامل فرعی رقم برنج در سه سطح (شامل طارم به عنوان رقم محلی، شیرودی و قائم به عنوان ارقام اصلاح­شده) بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس بیانگر وجود تاثیر کاملا معنی­دار تعداد اردک، رقم  و برهمکنش آن­ها بر صفات تعداد پنجه، تعداد دانه پوک و پر، تعداد دانه در خوشه، عملکرد بیولوژیکی، طول خوشه، روز تا ۵۰ درصد گل­دهی و عملکرد شلتوک ارقام برنج بود. همچنین اثر رقم و برهمکنش آن با تعداد اردک در صفت روز تا رسیدگی کامل معنی­دار بود. نتایج به دست آمده نشان داد که بالاترین مقادیر صفات تعداد پنجه، تعداد پنجه بارور، تعداد دانه پر، تعداد دانه در خوشه، طول خوشه، عملکرد بیولوژیکی، روز تا ۵۰ درصد گل­دهی، روز تا رسیدگی کامل و عملکرد شلتوک مربوط به تیمار ۸۰۰ تعداد اردک در هکتار بوده است. در میان ارقام مورد بررسی در این آزمایش، بالاترین مقادیر تعداد پنجه (۲۳ عدد پنجه در کپه)، روز تا ۵۰ درصد گل­دهی (۱۰۴ روز) و رسیدگی کامل (۱۳۶ روز)، عملکرد بیولوژیکی (۷/۱۳ تن در هکتار) و عملکرد شلتوک (۳/۵ تن در هکتار) مربوط به رقم شیرودی و طول خوشه (۲۸ سانتی­متر)، تعداد دانه پر (۱۲۵ عدد دانه در خوشه)، تعداد پنجه بارور (۱۹ عدد در کپه) و تعداد دانه در خوشه (۱۳۲ عدد) مربوط به رقم طارم و در تیمار ۸۰۰ تعداد اردک در هکتار مشاهده گردید. در مجموع نتایج نشان داد که رقم طارم و شیرودی، به همراه تراکم ۸۰۰ قطعه اردک در هکتار را می­توان به عنوان بهترین تیمار برای مناطقی با شرایط اقلیمی مشابه در کشت ارگانیک برنج، برای دستیابی کشاورز به عملکرد اقتصادی بالاتر معرفی نمود.

کلیدواژه ها

برنج, تعداد اردک, عملکرد شلتوک, زراعت ارگانیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.