تاثیر کودهای زیستی و شیمیایی نیتروژنه و فسفره بر عملکرد کمی و کیفی آفتابگردان
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 24، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_SUST-24-1_008
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 192
نویسندگان
دانشگاه یاسوج
دانشگاه یاسوج
چکیده
چکیده کودهای زیستی یکی از منابع مهم تامین عناصر غذایی در کشاورزی پایدار محسوب میشوند. به منظور مطالعهی اثر کودهای زیستی و مقایسهی کارایی آنها با کودهای شیمیایی در آفتابگردان، آزمایشی در تابستان ۱۳۹۰ در مزرعهای در ایوانغرب به صورت اسپلیت فاکتوریل، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتور اصلی شامل چهار سطح کود شیمیایی نیتروژن و فسفر (۰، ۳۳، ۶۶ و ۱۰۰ درصد کود شیمیایی نیتروژن و فسفر مورد نیاز) و فاکتور فرعی شامل کاربرد کود زیستی نیتروکسین در دوسطح (تلقیح و عدم تلقیح) و کاربرد کود زیستی فسفات بارور۲ در دو سطح (تلقیح و عدم تلقیح) بود. نتایج نشان داد که برهمکنش کود شیمیایی و نیتروکسین بر عملکرد دانه اثر معنیداری داشت، به طوریکه در سطوح ۰، ۳۳ و ۶۶ درصد کود شیمیایی، تلقیح با نیتروکسین به ترتیب باعث افزایش ۶۴/۳۱، ۷۸/۹ و ۷۳/۵ درصدی در عملکرد دانه نسبت به عدم تلقیح شد اما در سطح ۱۰۰ درصد کود شیمیایی مورد نیاز، کاربرد نیتروکسین تفاوت معنیداری از لحاظ این صفت ایجاد نکرد. کاربرد کودهای زیستی و شیمیایی بر عملکرد روغن اثر افزایشی معنیداری داشتند، به طوریکه بیشترین عملکرد روغن به تیمار مصرف ۱۰۰ درصد کود شیمیایی مورد نیاز و تلقیح با نیتروکسین تعلق داشت. کاربرد نیتروکسین همچنین باعث افزایش ۶۳/۲ درصدی در محتوای روغن دانه آفتابگردان شد. در نهایت با توجه به نتایج حاصله، تلقیح بذر آفتابگردان با کودهای زیستی در تلفیق با کودهای شیمیایی جهت حصول حداکثر عملکرد روغن توصیه می گردد.کلیدواژه ها
آفتابگردان, فسفات بارور۲, کود زیستی, کود شیمیایی و نیتروکسیناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.