CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تعیین پارامترهای کموپوروالاست یک شیل با استفاده از آنالیز داده های آزمایشگاهی و تئوری با استفاده از روش بهینه سازی ازدحام ذرات (Particle swarm)

عنوان مقاله: تعیین پارامترهای کموپوروالاست یک شیل با استفاده از آنالیز داده های آزمایشگاهی و تئوری با استفاده از روش بهینه سازی ازدحام ذرات (Particle swarm)
شناسه ملی مقاله: NPGC04_025
منتشر شده در چهارمین کنفرانس ملی ژئومکانیک نفت نوآوری و فناوری در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

رضا دهقانی - دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک تهران)
محمدجواد عامری شهرابی - دانشیار دانشکده مهندسی نفت ،دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک تهران)

خلاصه مقاله:
تورم سازند شیلی یکی از عوامل اصلی موثر بر ناپایداری چاه و مشکلات مرتبط با آن در عملیات حفاری است. برای ازبین بردناین مشکلات، بررسی ویژگی های سازند و درک مکانیسم های برهم کنش سنگ و سیال از دیدگاه شیمیایی/مکانیکی مهم است.کارایی غشای شیل به عنوان یک پارامتر مهم موثر بر ناپایداری چاه شناخته می شود. برای اندازه گیری این پارامتر، مدل هایریاضی و تلاش های تجربی زیادی انجام شده است که فرایندهای مکانیکی - شیمیایی را برای برهم کنش های سنگ و سیالدر نظر می گیرند. در این مطالعه، معادلات میدانی حاکم بر مسئله بر اساس تئوری شیمی - پورالاس تیک خطی استخراج و بااستفاده از رو شهای تحلیلی/ عددی حل شده اند. پس از آن، یک بررسی برای تو صیف پارامترهای شیمی - پورالاستیک شیلغنی از ایلیت در آزمایشگاه انجام می شود. در واقع خواص کانی شناسی و ظاهری نمونه شیل تشریح شده و آزمایشاتی از جملهتست سه محوری و راندمان غشا انجام شده است. سپس از روش ازدحام ذرات برای حل یک مسئله معکوس و به دست آوردنتطابق بین داده های تجربی و نتایج مد لسازی استفاده شده است. در نهایت، سه ویژگی مهم در برهم کنش شیل- سیال،یعنی راندمان غشا ی شیل، ضریب نفوذ هیدرو لیکی و شیمیایی برآورد شده است. مقایسه نتایج شبیه سازی با داده های تجربینشان می دهد که مدل شبیه سازی می تواند آزمون انتقال فشار منفذی را به طور مناسب شبیه سازی کند. با این رویکرد می توانپارامترهای موردنیاز را بدون استفاده از آزمایش های وقت گیر هزینه بادقت خوبی تخمین زد.

کلمات کلیدی:
شیل، کموپوروالاستیک، ازدحام ذرات، Particle swarm

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1618301/