جستجوی هرپس ویروس یک گاوی در اسپرم های منجمد تولید ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی، دوره: 77، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JVR-77-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 297
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه عرب خالقی

دانش آموخته دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

پژمان میرشکرایی

گروه علوم درمانگاهی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

حسام الدین سیفی

گروه علوم درمانگاهی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

زمینه مطالعه: ویروس عامل بیماری IBR (Infectious bovine rhinotracheitis) متعلق به خانواده هرپس و زیر خانواده آلفا هرپس می باشد (Bovine herpes virus). BHV۱ عامل بیماری راینوتراکییت و سقط عفونی در گاوها است. IPV (Infectious pustular vulvovaginitis) فرم تناسلی بیماری و عفونت واژینال است که به وسیله پاستول و ترشحات مخاطی چرکی مشخص می شود. IPV متعاقب برخورد ویروس به مخاط دستگاه تناسلی توسط جفت گیری طبیعی یا تلقیح مصنوعی اتفاق می افتد و از جمله بیماری هایی که طی تلقیح مصنوعی می تواند توسط اسپرم منجمد به دام سالم منتقل شود.هدف: آلودگی منی به ویروس یکی از راه های گسترش بیماری در بین گاوهای شیری است. از این رو در مطالعه حاضر سعی شد حضور ویروس در پایت های اسپرم تولید داخل و مصرفی گاوداری های صنعتی مورد ارزیابی قرار داده شد.روش‎کار: در مطالعه حاضر ۱۴۰ عدد پایت اسپرم منجمد گاو از مراکز مربوطه خریداری شد. پس از ذوب، استخراج با استفاده از کیت استخراج ژنومی انجام گرفت. برای اطمینان از درستی روند استخراج ابتدا PCR با پرایمر ژن PRM۱ انجام شد و ردیابی ژنوم ویروس نیز با استفاده از PCR انجام شد.نتایج: در مجموع یک نمونه از ۱۴۰ نمونه پایت اسپرم مورد بررسی آلودگی به ویروس را نشان داد که پس از چند بار تکرار همگی مراحل از دو پایت مختلف و تعیین سکانس ژن، آلودگی به ویروس IBR تایید شد.نتیجه­ گیری نهایی: با توجه به وجود حتی یک مورد آلودگی در این جامعه ۱۴۰تایی و اهمیت بالای بیماری نیاز به بررسی ها و پایش های بیشتر در ارتباط با انتقال آلودگی از طریق اسپرم های منجمد وجود دارد.

کلیدواژه ها

اسپرم, پی سی آر, گاو, ویروس, هرپس ۱

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.