ارزیابی نقش اکوتوریسم در توسعه ی مناطق روستایی (مطالعه ی موردی: دهستان اورامان تخت-شهرستان سروآباد)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی و توسعه گردشگری، دوره: 3، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_TURIJ-3-9_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 159
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جمشد عینالی

دانشگاه زنجان

غلامحسن جعفری

دانشگاه زنجان

اسماعیل تبیره

دانشگاه زنجان

چکیده

اکوتوریسم شکلی از گردشگری دوران پست مدرنیسم به­شمار می آید که با ساختارهای اقتصادی-اجتماعی جوامع محلی رابطه ی نزدیکی دارد و نقش مهمی در توسعه ی مناطق روستایی از طریق ایجاد فرصت های شغلی و منابع درآمدی و نظایر آن ایفا می کند و به­عنوان ابزار قدرتمندی برای حفاظت از تنوع زیستی و فرهنگ های محلی مطرح است. هدف این مطالعه، شناخت نقش اکوتوریسم در توسعه ی سکونتگاه های روستایی دهستان اورامان تخت، از توابع شهرستان سروآباد در استان کردستان است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که برای تبیین موضوع و نتایج آن، از روش­های توصیفی - تحلیلی مبتنی بر مطالعه ی میدانی و تکمیل پرسش نامه بهره گرفته شده است. جامعه ی آماری تحقیق، پنج روستای دارای سکنه ی دهستان اورامان تخت است که از بین ۱۲۲۸ خانوار ساکن در آن حجم نمونه از طریق فرمول کوکران، تعداد ۲۷۴ مورد به­عنوان نمونه انتخاب گردید. روایی گویه ها با بهره گیری از روش پیش آزمون و پانل متخصصان بررسی شد و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ به میزان ۷۶۸/۰ محاسبه گردید. برای تحلیل کمی داده ها از آزمون های آماری نظیر آزمون t تک نمونه­ای، آزمون رتبه ای فریدمن، کای دو، رگرسیون چندمتغیره و تحلیل مسیر بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان می دهد که میانگین عددی همه ی مولفه ها بالاتر از میانگین طیف لیکرت است و تفاوت همه ی مولفه ها از مطلوبیت عددی مورد آزمون به شکل مثبت ارزیابی و برآورد شده است. علاوه بر این، نتیجه ی تحلیل رگرسیون چندمتغیره نشان می دهد که بیشترین میزان تاثیر مستقیم اکوتوریسم در ابعاد اقتصادی (۵۵۰/۰) و کالبدی (۳۷۱/۰) توسعه ی روستایی است و کمترین آن نیز به مولفه ی زیست محیطی (۲۶۹/۰) اختصاص دارد. از طرفی دیگر، نتایج تحلیل مسیر نشان می دهد که بیشترین اثر کلی مربوط به مولفه های اقتصادی (۸۵۸/۰) و کمترین اثر کلی به مولفه ی کالبدی (۳۷۱/۰) اختصاص دارد.

کلیدواژه ها

اکوتوریسم, توسعه ی روستایی, اقتصاد روستایی, شهرستان سروآباد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.