ارزیابی فرایند توسعه گردشگری روستاهای تاریخی- فرهنگی با استفاده از مدل چرخه حیات گردشگری مقصد

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی و توسعه گردشگری، دوره: 3، شماره: 10
  • کد COI اختصاصی: JR_TURIJ-3-10_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 212
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داود مهدوی

دانشگاه پیام نور

عبدالرضا رکن الدین افتخاری

دانشگاه تربیت مدرس تهران

حمداله سجاسی قیداری

دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

امروزه توسعه پایدار گردشگری به­عنوان موتور محرک توسعه و عاملی جهت بهبود کیفیت زندگی جوامع درحال توسعه تلقی می شود. این در حالی است که این جوامع و مقاصد گردشگری آنها در زمان­های مختلف دچار تحولاتی بنیادی می­گردند که ممکن است به توسعه یا افول دائمی گردشگری در آن مقاصد منجر شود. بنابراین شناخت چرخه­ی عمر مقاصد گردشگری می­تواند به مدیران و برنامه­ریزان در رونق بخشی به توسعه پایدار گردشگری کمک کرده و از زوال و ناپایداری گردشگری جلوگیری کند. از این­رو، مقاله حاضر درصدد پاسخگویی به این سوال کلیدی است که مناطق روستایی با پتانسیل گردشگری تاریخی- فرهنگی بر اساس مدل ارزیابی چرخه­ی حیات در چه مرحله از توسعه قرار دارند؟ بدین منظور مقاله با هدف توسعه روش عملی ارزیابی و سنجش مراحل توسعه مقاصد گردشگری در ۷ روستای تاریخی- فرهنگی کشور در یک محدوده زمانی مشخص و با استفاده از روش شناسی توصیفی- تحلیلی و پیمایش و نظر خواهی از مردم، مسولان و گردشگران به ارزیابی و اندازه­گیری در روستاهای مورد مطالعه پرداخته است. برای تجزیه و تحلیل داده­های گردآوری شده از روش­های تحلیل کمی و کیفی در چارچوب مراحل چرخه­ی حیات گردشگری استفاده شده است. نتایج به­دست آمده بیانگر این مطلب است که در مجموع روستاهای مورد مطالعه بر اساس گام­های شش گانه مدل چرخه­ی حیات، با میانگین کل امتیاز ۴۴۴/۰ در مرحله درگیری و گذار به مرحله توسعه می­باشند. لذا فرایند گردشگری در روستاهای مورد مطالعه با افزایش فعالیت­های گردشگری همراه است که در صورت مدیریت و برنامه­ریزی مناسب می­توان از اثرات ناپایدار گردشگری در این روستاها کاسته و به تداوم حیات گردشگری روستایی کمک کرد.

کلیدواژه ها

توسعه پایدار, گردشگری روستایی, چرخه ی حیات, روستاهای تاریخی- فرهنگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.