تاثیر باکتری های کاهش دهنده نیترات در بهینه سازی مصرف کود اوره و افزایش رشد گیاه گوجه فرنگی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_GEB-11-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 184
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سونیا سیفی

Department of Plant Protection, College of Agirculture & Natural Resources, University ‎of Tehran, Karaj, Iran

کیوان بهبودی*

Department of Plant Protection, College of Agirculture & Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran

روح الله شریفی

Faculty of Agriculture, Razi University, Kermanshah, Iran

چکیده

امروزه با افزایش هزینه کودهای شیمیایی و برخی اثر های منفی زیست محیطی آن ها، تاثیر فزاینده ریزموجودات مفید و نقش کلیدی آ ن ها در افزایش باروری خاک و محصول مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش، جدایه های باکتری توانستند افزون بر انحلال فسفر و تولید اکسین، شاخص های جوانه زنی دانه و شاخص های رشدی گیاه را به ترتیب در آزمایشگاه و گلخانه افزایش دهند. برای بررسی تاثیر سطوح گوناگون کود نیتروژن بر عملکرد و انباشت نیترات در گیاه گوجه فرنگی آزمایشی فاکتوریل با هشت جدایه باکتری، سه سطح صفر، ۳۰۰ و ۹۰۰ کیلوگرم اوره در هکتار، و با سه تکرار در چارچوب طرح کاملا تصادفی در گلخانه انجام شد. واکاوی داده­ های آزمایشی نشان داد که باکتری های محرک رشد در شرایطی که کود ازته اضافه نشده بود موجب افزایش وزن خشک شاخساره و غلظت نیترات در مقایسه با شاهد شدند. بررسی میزان نیترات در گیاه نشان داد که افزایش میزان کود دهی به بیش از ۳۰۰ کیلوگرم کود اوره در هکتار، به انباشت نیترات در شاهد می انجامد. در همه تیمارهای باکتریایی حتی با کاربرد سه برابر کود توصیه شده، میزان نیترات پایین تر از شاهد بدون باکتری بود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که کاربرد جدایه‎های پروبیوتیک گیاهی در سامانه­ های تلفیقی مدیریت کود های ازتی به افزایش بازده کود و عملکرد نیترات و کاهش انباشت نیترات در گیاه می­انجامد.

کلیدواژه ها

Nitrate accumulation, Plant probiotic, Sustainable agriculture, Urea fertilizer, Biofertilizer, انباشت نیترات, پروبیوتیک گیاهی, کشاورزی پایدار, کود اوره, کود زیستی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.