تحلیل ساختاری و سبکی نامه دهم نهج البلاغه بر اساس نظریه کنش گفتار جان سرل

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه زبان شناسی اجتماعی، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SOCG-5-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 197
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی رضا احمدی زاده

دانشجوی دکتری علوم سیاسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

علی اکبر امینی

استادیار علوم سیاسی، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

اسماعیل منصوری لاریجانی

دانشیار حقوق، دانشگاه امام حسین (ع)، تهران، ایران

چکیده

نوشتار حاضر با هدف درک معانی ضمنی و تعیین و دسته بندی انواع کنش های گفتاری به کار رفته در نامه دهم نهج البلاغه، در کنار ویژگی های سبکی، ویژگیهای ساختاری آن را بر اساس نظریه تحلیل گفتمان سرل (۱۹۶۹) مورد تحلیل قرار داده است. به این منظور ابتدا متن نامه براساس نسخه صبحی صالح (۲۰۰۴) به پارهگفتارهایی تقسیم شد و سپس نوع کنش هر پارهگفتار مشخص گشت. یافتههای تحقیق نشان میدهدکه از مجموع ۲۲ کنش گفتاری، کنش اظهاری با تعداد ۸ مورد و کنش ترغیبی با تعداد ۷ مورد و کنش عاطفی با تعداد ۶ مورد به ترتیب بیشترین کنشهای به کار رفته در این نامه میباشند. در این نامه ۱ مورد کنش اعلامی به کار رفته است و کنش تعهدی به کار نرفته است. فراوانی دو کنش اظهاری و ترغیبی در این نامه نشانگر این است که امام علی (ع) سعی داشت از طریق «هشدار دادن»، «دستور دادن»، و «نصیحت کردن» معاویه را از جنگ باز دارد. در این نامه هر کنش با سبک و ساختار مشخص بیان شده است و نوع کلمات و ساختار جملات هماهنگ با کنش به کار رفته است.

کلیدواژه ها

نهج البلاغه, نامه دهم, کنش گفتار, تحلیل گفتمان, ویژگی های سبکی, جان سرل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.