واکاوی مولفه های نهادی – قانونی فرآیند استانداردسازی محصولات ارگانیک

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEER-11-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 129
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سودابه بینایی

کارشناس ارشد مدیریت کشاورزی، دانشگاه تهران، ایران

حسین شعبانعلی فمی

استاد دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران، ایران

هوشنگ ایروانی

استاد دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران، ایران

مهناز محمد زاده نصرآبادی

استادیار گروه اقتصاد و توسعه کشاورزی دانشگاه پیام نور، ایران

چکیده

این پژوهش باهدف تحلیل مولفه های نهادی و قانونی نظام ارائه خدمات استانداردسازی محصولات ارگانیک و به روش توصیفی- همبستگی انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق کارشناسان مطلع در ارتباط با تولید و عرضه محصولات بود ((N=۲۵۰ که با استفاده از جدول گلن دی اسرل، ۱۵۴ نفر حجم نمونه تعیین شد. روش نمونه گیری و انتخاب افراد در جامعه، روش تصادفی ساده بوده است. ابزار اصلی جمع آوری داده ها، پرسشنامه بود که روایی آن توسط پانل متخصصان و صاحب نظران تولیدات ارگانیک تائید شد. پایایی ابزار سنجش با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تائید شد =۰.۷۳)α(. نتایج نشان داد که فراهم سازی سازمان های متولی صدور گواهی محصولات ارگانیک، تدوین ساز وکار نظارت بر محصولاتی که به اسم ارگانیک وارد کشور می شود، همکاری نهادهای مسئول استانداردسازی کشور با سازمان های مشابه بین المللی از اولویت بیشتری در بین الزامات نهادی برخوردارند. فراهم سازی استاندارد محصولات ارگانیک، استاندارد نهاده های ارگانیک، استاندارد بازرسی از مزارع ارگانیک از اولویت بیشتری در بین الزامات قانونی برخوردارند. تحلیل عاملی مولفه نهادی - قانونی نظام استانداردسازی محصولات ارگانیک حاکی از آن بود که نظارت دولت بر زنجیره تولید محصولات ارگانیک موثرترین نشانگر بوده و استاندارد ذخیره سازی و انبارداری محصولات ارگانیک، موثرترین نشانگر مولفه قانونی نظام استانداردسازی محصولات بوده است.

کلیدواژه ها

کشاورزی ارگانیک, استانداردسازی محصولات ارگانیک, مولفه نهادی, مولفه قانونی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.