مهارت های ارتباطی و رضایت زناشویی: نقش تعدیل کننده اعتیاد به شبکه های اجتماعی مجازی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های نوین روانشناختی، دوره: 15، شماره: 58
  • کد COI اختصاصی: JR_PSYCH-15-58_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 338
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهناز سادات حسینی

کارشناسی ارشد مشاوره خانواده، گروه آموزشی روانشناسی دانشگاه خاتم، تهران، ایران

ماندانا نیکنام

استادیار گروه روانشناسی ، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه خاتم، تهران، ایران

چکیده

این پژوهش با هدف بررسی نقش تعدیل کننده اعتیاد به شبکه های اجتماعی مجازی در رابطه بین مهارت های ارتباطی و رضایت زناشویی انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کارمندان متاهل شهرداری تهران در سال ۹۸-۱۳۹۷ بود که بر اساس ملاک های ورود تعداد کل واجدین شرایط شرکت در این پژوهش ۷۲۰ نفر برآورد شد و از این تعداد بر اساس جدول مورگان نمونه ای به حجم ۲۵۰ نفر (۱۳۵ مرد و ۱۱۵ زن) به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های مهارت های ارتباطی (جرابک، ۲۰۰۴)، فرم کوتاه رضایت زناشویی انریچ (۱۹۹۳) و اعتیاد به شبکه های اجتماعی (خواجه احمدی و همکاران، ۱۳۹۵) بود. روابط بین متغیرها با آزمون همبستگی اسپیرمن و مدل پژوهش با استفاده از تکنیک مدلیابی معادلات ساختاری آزمون شدند. نتایج مدلیابی معادلات ساختاری نشان داد که اعتیاد به شبکه های اجتماعی مجازی، در رابطه بین مهارت های ارتباطی و رضایت زناشویی نقش تعدیل کننده ندارد. آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد بین مهارت های ارتباطی و رضایت زناشویی (۴۴/۰) رابطه مثبت و معنادار (۰۵/۰p < ) و بین رضایت زناشویی و مهارت های ارتباطی با اعتیاد به شبکه های اجتماعی مجازی (به ترتیب ۴۰/۰- و ۳۸/۰-) رابطه منفی و معناداری وجود داشت (۰۵/۰p < ) به این معنا که با افزایش اعتیاد به شبکه های اجتماعی رضایت زناشویی و مهارت های ارتباطی کاهش می یابد. با توجه اینکه مهارت های ارتباطی و رضایت زناشویی با اعتیاد به شبکه های اجتماعی مجازی رابطه دارند لازم است متخصصین سلامت روان آگاه سازی در مورد پدیده اعتیاد به شبکه های اجتماعی و آثار و پیامدهای آن بر روابط زوجین، انجام دهند.

کلیدواژه ها

رضایت زناشویی, اعتیاد به اینترنت, مهارت های ارتباطی, شبکه های اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.