ضرایب مدل های نفوذ فیلیپ، کاستیاکف و کاستیاکف اصلاح شده بر مبنای جرم مخصوص ظاهری و رطوبت اولیه خاک
- سال انتشار: 1388
- محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 19، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_WASO-19-2_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 295
نویسندگان
دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
چکیده
ضرایب مدلهای نفوذ اغلب از طریق برازش داده های تجربی بصورت نفوذ تجمعی و زمان نفوذ تعیین می گرددو توجهی به دو پارامتر مهم در نفوذ یعنی جرم مخصوص ظاهری(Db) و مقدار رطوبت اولیه (W۰) نمی شود. در یک زمان مشخص مقدار نفوذ تجمعی نه تنها به زمان بلکه به دو ویژگی یاد شده نیز بستگی دارد. هدف از این تحقیق ارزیابی میزان وابستگی ضرایب مدل های نفوذ، فیلیپ، کاستیاکف و کاستیاکوف اصلاح شده به Db و W۰ و نیز ارزیابی دقت تخمین نفوذ تجمعی سه مدل با وارد کردن دو متغیرمذکور در آنها است. برای این منظور ستونهای خاک به قطر۲۳ و طول ۸۰ سانتی متر با جرم مخصوص ظاهری بین ۱۱/۱ تا ۴۲/۱ گرم بر سانتی متر مکعب و با سه رطوبت وزنی اولیه ۶/۱۰، ۱/۱۳ و ۷/۱۴ درصد در آزمایشگاه تهیه شدند. در مرحله اول داده های نفوذ تجمعی و زمان به مدل های فیلیپ, کاستیاکف و کاستیاکف اصلاح شده برازش وضرایب هر مدل مشخص گردید.سپس ضرایب حاصله بعنوان متغیر وابسته و Db و W۰ بعنوان متغیر مستقل منظور و رابطه رگراسیونی هر ضریب با دو متغیر یاد شده تعیین شد. در مرحله بعدی با جایگذاری ضرایب برحسب W۰ و Db ، مدل های تخمین نفوذ تجمعی (IP) بعنوان تابعی از آن دو متغیرو زمان بدست آمدند. جهت ارزیابی اعتبار هر مدل مقادیرIP محاسبه شده با مقادیر نظیر I (اندازه گیری شده) از طریق ضریب تبیین (R۲) و جذر میانگین مربع انحراف(RMSD) مقایسه شدند. نتایج نشان داد که در هر سه مدل وابستگی ضرایب به تغییرات Db به مراتب بیشتر از تبعیت آنهااز W۰ بود. قرار دادن ضرایب در مدلها برحسب Db و W۰علی رغم ایجاد پیچیدگی در ظاهر مدلها باعث افزایش دقت تخمینی آنها برای نفوذ تجمعی شد. در این راستا مدل کاستیاکف دارای بالاترین R۲ و کمترین RMSD گردید و دقیقتر از دو مدل فیلیپ و کوستیاکوف اصلاح شده توانست در ترکیب مختلفی از Db و W۰نفوذ تجمعی را برآورد کند.کلیدواژه ها
جرم مخصوص ظاهری, رطوبت اولیه, مدل های نفوذ, نفوذ تجمعیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.