اثر بخشی کاربرد گیاهان در محیط آموزش و بازی بر پرورش خلاقیت کودک

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های نوین روانشناختی، دوره: 15، شماره: 59
  • کد COI اختصاصی: JR_PSYCH-15-59_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 395
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سونیا احمدزاده بهشتی

کار شناسی ارشد دانشگاه تبریز، گروه فضای سبز

سعداله علیزاده اجیرلو

دانشیاردانشگاه تبریز

جلیل بابا پور

استاد دانشگاه تبریز

احمد حامی

استادیار دانشگاه تبریز

چکیده

هدف این تحقیق بررسی اثر بخشی  کاربرد گیاهان در محیط آموزش و بازی کودکان بر پرورش خلاقیت و زیر مولفه های آن است. جامعه آماری این پژوهش کودکان سنین پیش دبستانی واقع در شهر تبریز بود که با استفاده از روش غیر تصادفی و با توجه به محدودیت های موجود، یک مهدکودک با تعداد ۳۰ نفر از کودکان ۴-۶ سال انتخاب و در گروه های آزمایش و کنترل و در هر گروه ۱۵ نفر قرار داده شد. یکی از گروه ها به کلاسی که منظر داخلی آن با استفاده از گیاهان تغییر داده شده بود و گروه دیگر به کلاس معمولی منتقل شد و به مدت سه هفته در این شرایط قرار گرفتند. پرسشنامه خلاقیت عابدی جهت جمع آوری داده ها به کار برده شد و آزمون کوواریانس یک طرفه (ANCOVA) برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد که کاربرد گیاهان در محیط بازی و یادگیری کودک بر خلاقیت کودک و نیز زیر مولفه بسط و انعطاف پذیری، تاثیر معنی داری داشت. به عبارت دیگر تفاوت معنی داری بین گروه کنترل و آزمایش در زیر مولفه بسط، انعطاف پذیری و خلاقیت کل مشاهده گردید ولی بر زیر مولفه سیالی و ابتکار تاثیر معنی داری نداشت. وجود گیاهان بر تولید جزییات (بسط) و تولید اندیشه های متنوع و غیر معمول و ارائه راه حل های مختلف برای یک مسئله (انعطاف پذیری) تاثیر مثبت معنی داری داشته است. انتقال روح زنده طبیعت به فضاهای داخلی باعث ارتباط بین محیط بیرون و درون شده و موجب می شود تا انعطاف پذیری و خلاقیت وی تقویت گردد.

کلیدواژه ها

منظر, کودک, خلاقیت, طبیعت, روانشناسی محیط

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.