ردیابی مولکولی و تعیین پراکنش ویروس موزائیک ایرانی قیاق در استان گلستان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ARPP-5-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 101
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام محمودی

دانشجوی کارشناسی ارشد بیماری شناسی گیاهی، دانشکده تولید گیاهی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

سعید نصراله نژاد

دانشیار گروه گیاهپزشکی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

فروه السادات مصطفوی نیشابوری

دانشجوی دکتری بیماری شناسی گیاهی دانشگاه زابل.

چکیده

چکیده ویروس موزائیک ایرانی قیاق (Iranian Johnson grass mosaic virus, IJMV) یکی از مهمترین پوتی­ویروس­های غلات است و علائمی مانند موزائیک نواری و نوارهای نکروتیک قرمز را در ذرت، سورگوم و قیاق ایجاد می­کند. در سال­های اخیر این علائم به صورت وسیع در استان گلستان مشاهده شده است. با توجه به منشاء بومی و امکان بقاء این ویروس در میزبان­های غیر زراعی و علف­های هرز، و نیز اهمیت کشت غلات در استان گلستان، آگاهی از میزان گسترش آن، به ویژه در مناطق عمده کشت ذرت، ضروری است. در تحقیق حاضر به منظور ردیابی سرولوژیکی و مولکولی و تعیین پراکنش IJMV در استان گلستان، از گیاهان ذرت، سورگوم و برخی علف­های هرزتیره غلات با علائم موزائیک و نوارهای نکروتیک قرمز در چهار مرحله نمونه­برداری صورت گرفت. سپس برای تعیین آلودگی نمونه­ها آزمون سرولوژیکی الایزا انجام شد. همچنین با استفاده از آزمون مولکولی RT-PCR و جفت آغازگرهای عمومی پوتی­ویروس­ها، بخشی از پروتئین پوششی ویروس تکثیر گردید. نتایج نشان داد که از بین ۳۵۰ نمونه، تعداد ۱۶۴ عدد (۴۷ درصد) در آزمون الایزا واکنش مثبت و ۱۸۶ نمونه واکنش منفی نشان دادند. بیشترین آلودگی در نمونه­های ذرت دیده شد. همچنین نتایج حاصل از الکتروفورز محصول PCR بر روی ژل آگارز، نشانگر تکثیر قطعه­ای به اندازه مورد انتظار حدود ۳۲۷ جفت باز در نمونه­های آلوده بود. هدف تحقیق حاضر تعیین پراکنش IJMV و میزان آلودگی مناطق مختلف استان گلستان به این ویروس بود که با توجه به نتایج بدست آمده می­توان گفت IJMV پراکنش وسیعی در استان گلستان دارد.

کلیدواژه ها

واژه ­های کلیدی: پوتی­ویروس­های غلات, ذرت, ویروس موزائیک ایرانی قیاق, RT-PCR

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.