امکان سنجی کاربرد ترکیبات زیست منشاء در تله های آبی و اثر آن ها بر برخی ویژگی های تولید مثلی شب پره ی مدیترانه ای آرد Anagasta kuehniella (Z.)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ARPP-5-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 111
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیحه حیدری

دانش آموخته ی کارشناسی ارشد، گروه گیاه پزشکی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

محسن یزدانیان

استادیار گروه گیاه پزشکی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

چکیده

چکیده آب برای بسیاری از حشرات کامل شب­پره­های انباری یک ماده­ی جلب­کننده­ی قوی محسوب می­شود. استفاده از تله­های آبی برای کنترل این گروه از آفات یک روش کنترلی مکمل به شمار می­رود. در این مطالعه، اثرات تولید مثلی شش ترکیب زیست منشا شامل پالیزین®، سیرینول®، تنداکسیر®، ورم ­تی، نیمارین® و کلروکولین کلراید (غلظت های­ ۲۰۰۰، ۵۰۰۰، ۸۰۰۰ و ۱۰۰۰۰ پی پی­ام در محلول آب عسل ۱۰ درصد) به روش تغذیه دلخواه علیه حشرات کامل شب پره­ی مدیترانه­ای آرد ارزیابی شد. آزمایش ها در شرایط دمای ºC ۲±۲۵، رطوبت نسبی ۱۰±۷۰ درصد و دوره نوری ۱۴:۱۰ L:D ساعت انجام شدند. حشرات کامل به خوبی از غلظت های تهیه شده تغذیه نمودند. تنها تغذیه از نیمارین باروری تخم ها را (۸/۸۴ تا ۱۳/۹۲ درصد) در مقایسه با شاهد (۱۳/۹۹ درصد) به طور معنی داری کاهش داد (۵۹/۱۹ = F۴,۷۰؛ ۰۰۰۱/۰ = P). در مورد زادآوری نیز اثر نیمارین بهتر بود. پالیزین، سیرینول و تنداکسیر در مقایسه با نیمارین و به ویژه ورم تی و کلروکولین کلراید طول عمر حشرات کامل نر و ماده را بیشتر کاهش دادند. نتایج حاکی از آن بود که با افزایش غلظت، اثر ترکیب­ها بیشتر می­شود. نیمارین بیشترین درصد عقیمی ماده ها را (۶۵/۵۲ تا ۸۵/۷۴ درصد) باعث شد و پس از آن، پالیزین و سیرینول قرار داشتند. بیشترین درصد ناباروری تخم ها (۰۶/۷ تا ۴۵/۱۴ درصد) نیز در اثر استفاده از نیمارین دیده شد. کمترین تاثیر روی صفات مورد بررسی و درصد عقیمی به ورم­ تی مربوط بود. به طور کلی، در صورت جلب شدن حشرات کامل به تله­های آبی یا در دسترس بودن این تله های حاوی ترکیبات زیست منشاء (به ویژه آزادیراکتین) برای آن ها، مبارزه با حشرات کامل این شب­پره امکان پذیر خواهد بود. چون سموم در این روش به طور غیرمستقیم و در مقادیر بسیار اندک استفاده می شوند، غلظت های کشنده سموم شیمیایی نیز قابل استفاده خواهند بود. برای این کار، استفاده از آزادیراکتین و ترکیبات یا حشره کش های حاوی آن توصیه می شود.

کلیدواژه ها

واژه­ های کلیدی: باروری, ترکیبات زیست­منشاء, زادآوری, شب پره ی مدیترانه ای آرد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.