تاثیر عصاره ی پروتئینی بذر کلزا روی فعالیت آلفا-آمیلاز گوارشی سوسک برگ خوار سیب زمینی (Leptinotarsa decemlineata Say) و برخی مولفه های زیستی آن

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ARPP-5-2_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 111
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شبنم عاشوری

دانشجوی سابق دکتری حشره شناسی کشاورزی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز.

رضا فرشباف پورآباد

استاد، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز.

چکیده

چکیده گیاهان دارای مجموعه­ای از مولکول­های پروتئینی هستند که قادر به ایجاد اختلال در هضم غذا در حشرات گیاه­خوار می­­باشند و می­توانند در کنترل آفات مورد استفاده قرار گیرند. در این تحقیق، مهار آنزیم آلفا-آمیلاز گوارشی سوسک برگ­خوار سیب­زمینی (Leptinotarsa decemlineata Say) توسط عصاره­ی پروتئینی بذر کلزا (Brassica napus L. cv. (Karaj۳ بررسی شده است. حداکثر اثر مهاری عصاره­ی پروتئینی روی فعالیت آلفا-آمیلاز در اسیدیته­ی پنج بود. چهار جزء پروتئینی عصاره­ی بذر کلزا ۳۰-۰، ۵۰-۳۰، ۷۰-۵۰ و ۱۰۰-۷۰% اشباع با نمک سولفات آمونیوم، به ترتیب روی آلفا-آمیلاز گوارشی لارو سن چهار سبب ۰، ۵۲، ۱۲ و ۰% مهار گردیدند. جزء پروتئینی ۵۰-۳۰٪ به ترتیب باعث ۸۴، ۸۶، ۷۴، ۵۲ و ۳۷% کاهش فعالیت آلفا-آمیلاز سنین ۱، ۲، ۳، ۴ و حشرات کامل شد. سنجش کینتیک مهار آلفا-آمیلاز حشرات کامل توسط جزء پروتئینی ۵۰-۳۰% انجام شد و مهار از نوع نارقابتی تعیین گردید. در زایموگرام و بررسی اثر مهارکننده در ژل، مهار آنزیم به صورت کاهش شدت نوارها مشاهده شد. در انجام زیست سنجی، از برگ­های ارقام سیب­زمینی آگریا، بورن، پیکاسو و مارکزاستفاده گردید. عصاره­ی پروتئینی زمانی که روی برگ­های تیمار شده مورد تغذیه لاروها قرار گرفت؛ در هیچ کدام از ارقام، زمان پوست اندازی لاروهای سن سه به چهار نسبت به شاهد، افزایش معنی­داری مشاهده نشد؛ در ارقام پیکاسو و مارکز سبب کاهش معنی­دار وزن لارو سن چهار نسبت به شاهد گردید؛ درصد لاروهای سن چهار ظاهر شده در ارقام آگریا، پیکاسو و مارکز نسبت به شاهد به طور معنی­داری کاهش یافت و در رقم آگریا، فعالیت آلفا-آمیلاز لارو سن چهار در مقایسه با شاهد به طور معنی­داری کاهش پیدا کرد.

کلیدواژه ها

واژه­ های کلیدی: رسوب­دهی پروتئین با سولفات آمونیوم, زایموگرام, زیست سنجی, سوسک برگ­خوار سیب­زمینی, کینتیک مهار آنزیم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.