اثربخشی برنامه آموزش مهارت فرزندپروری ایمن بر شیوه های فرزندپروری مادران کودکان با علائم مشکلات رفتاری درونی سازی و برونی سازی شهرستان لاهیجان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه کودکان استثنایی، دوره: 18، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JOEC-18-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزاد علی پور

PNU south of Tehran

مهناز علی اکبری دهکردی

PNU south of Tehran

زیبا برقی ایرانی

PNU south of Tehran

چکیده

هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه آموزش مهارت فرزندپروری ایمن بر شیوه های فرزندپروری مادران کودکان با علائم مشکلات رفتاری درونی سازی و برونی سازی شهرستان لاهیجان انجام گرفته است. روش: این پژوهش با رویکرد کاربردی و روش تحقیق نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مادران کودکان ۶ ساله پیش دبستانی شهرستان لاهیجان بود. حجم نمونه اولیه شامل ۱۲۰ نفر از مادران کودکان پیش دبستانی  بود که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. در نهایت ۳۰ نفر از مادرانی که کودکان آنها علائم مشکلات درونی سازی و برونی سازی را داشتند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (۱۵ نفر) و کنترل (۱۵ نفر) گمارش شدند. ابزار پژوهش شامل فهرست رفتاری کودک آخنباخ (فرم والد و معلم) (۱۹۹۱) به عنوان ابزار غربالگری و پرسشنامه شیوه های فرزند پروری بامریند (۱۹۷۲) است.  برنامه آموزش مهارت فرزندپروری ایمن که توسط علی اکبری دهکردی و علی پور (۱۳۹۴) طراحی شده بود در ۸ جلسه بر روی گروه آزمایش اجرا گردید. دادهها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره (مانکوا) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. یافته ها: یافته­ ها نشان داد برنامه آموزش مهارت فرزند پروری ایمن بر شیوه های فرزند پروری مادران موثر است (۰۱/۰≥P). نتیجه گیری: نتایج نشان داد که برنامه آموزش مهارت فرزند پروری ایمن باعث ارتقاء شیوه فرزندپروری مقتدرانه و کاهش شیوه فرزندپروری سختگیرانه می شود. با توجه به اینکه شیوه های فرزندپروری والدین نقش اساسی در تامین سلامت روانی فرزندان آنها دارد، لذا پیشنهاد می شود از برنامه آموزش فرزندپروری ایمن برای مادران جهت مدیریت روابط سالم با فرزندانشان و به کارگیری سبک های فرزندپروری مثبت استفاده شود.

کلیدواژه ها

Safe Parenting Skills Training, Parenting Practices, Internalizing And Externalizing Behavior Problems, آموزش مهارت فرزند پروری ایمن, شیوه های فرزندپروری, مشکلات رفتاری درونی سازی و برونی سازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.