تعیین ترادف ژن پروتئین پوششی دو جدایه ایرانی ویروس موزائیک هندوانه و بررسی جایگاه فیلوژنتیکی آنها

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ARPP-6-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 170
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین معصومی

استاد گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر.

فاطمه محمدی پاقلعه

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان.

خدیجه سالاری

مربی گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت.

جهانگیر حیدرنژاد

دانشیار بیماری شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان.

اکبر حسینی پور

دانشیار بیماری شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان.

چکیده

چکیده ویروس موزاییک هندوانه (WMV) Watermelon mosaic virusمتعلق به جنس Potyvirus و خانواده Potyviridae از ویروس‎‎های مهم آلوده کننده کدوئیان در دنیا محسوب می­شود. دو جدایه این ویروس به نام‎های YAZ.WMV.۴۱ و YAZ.WMV.۵۵ از مزارع خیار و طالبی استان یزد جمع‎آوری گردید. آلودگی نمونه‎ها با آزمون سرولوژیکی الایزای مستقیم و غیرمستقیم و آنتی بادی پلی کلونال این ویروس بررسی شد. این دو جدایه در مقابل آنتی‎بادی واکنش نشان ندادند. در بررسی علائم این جدایه‎ها برروی گیاهان آزمون کدوی مراغه، لوبیا چیتی و لوبیا چشم بلبلی، علائم متفاوتی با آنچه تا کنون در مورد جدایه‎های این ویروس گزارش شده، مشاهده گردید. با استفاده از آغازگرهای اختصاصی قطعه­ای به طول ۸۰۹ جفت باز از ژن پروتئین پوششی تکثیر و تعیین ترادف شد. مقایسه­ی ترادف های بدست آمده در این تحقیق با ترادف های موجود در بانک جهانی ژن نشان داد که جدایه‎های مورد مطالعه به همراه یک جدایه­ی ایرانی (رس شمار EU۶۶۷۶۲۷) با دامنه­ی میزبانی متفاوت، در زیر گروه IIB قرار می‎گیرند. سایر جدایه‎های ایرانی گزارش شده قبلی در گروه‎های I و AII قرار گرفتند. مقایسه­ی میزان تشابه اسید نوکلئیک این جدایه‎ها با یکدیگر نشان داد که جدایه‎های ایرانی مربوط به این مطالعه بیشترین و کمترین میزان شباهت را با جدایه‎های کشورهای اسپانیا (رس شمار AJ۵۷۹۵۱۸) و ایران (رس شمار GQ۴۲۱۱۶۱) به ترتیب به میزان ۵/۹۹ و ۲/۹۲ درصد دارا می باشند. نتایج حاصل از این تحقیق بیانگر این است که کدوئیاندر مزارع وگلخانه‎های ایران بوسیله جدایه‎های متعدد این ویروس آلوده می شوند.

کلیدواژه ها

الایزا, کدوئیان, واکنش زنجیره ای پلیمراز, ویروس موزائیک هندوانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.